Vildsvin härjar i stan: förstör gräsmatta på 10 minuter

Under tre veckor har kommunjägare Björn Granquist fått påringningar om vildsvin i stans utkanter. "Det är tre stora svarta suggor med kultingar."

Den nyfödda kultingen kommer på villovägar en liten stund.

Den nyfödda kultingen kommer på villovägar en liten stund.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2020-05-27 21:07

Det prasslar och rasslar i skogsdungen. Björn Granquist viskar "var beredd med kameran, nu kommer suggan snart ut på gärdet". Vi är bara ett par hundra meter från villorna i Luvsjön när det stora vildsvinet smyger fram ur skogsdungen. I skydd av skymningen är suggan på jakt efter mat.

Vildsvinsobservationer har gjort sedan början av maj av boende i Genne och Luvsjön, vid gatorna Hjortstigen, Rådjurstigen och Blåvingevägen. Via mejl, telefon och felanmälan på kommunens hemsida har de gjort kommunjägaren uppmärksam på problemet.

Under sina dagliga ronder, i gryning och skymning, har Björn Granquist stött på vildsvinen flera gånger. Det handlar om tre svarta suggor, den största väger uppskattningsvis 120 kilo. Åtminstone en av suggorna har kultingar.

undefined
Kommunjägare Björn Granquist har fått många påringningar om vildsvin i Luvsjön och Värmbol.

– Troligtvis är det en stor sugga som går här med två av sina döttrar. Vildsvin lever i matriarkat. Kan jag få den stora att flytta tar hon med sig hela gruppen härifrån.

Mellan Luvsjön och Värmbol löper en kraftledningsgata med sly, där suggorna gör sig osynliga och får vara ostörda under dagtid.

– Vid en nattlig räd till någon av villatomterna här intill förstör de en gräsmatta på tio minuter.

Ett problem är att de vanligtvis så lättskrämda djuren har vant sig vid mänskligt oväsen. Vid vårt möte med suggan snickras det för fullt på altaner, klipps gräs, och stojande barn hoppar på studsmattor.

– Vi vill inte ha vildsvin så här nära bebyggelse. Eftersom de har små, nästan nyfödda kultingar, är det en stor strapats för dem att flytta. Det kanske krävs att jag skjuter någon kulting för att störa dem så mycket att de väljer att flytta.

Även om de tre suggorna vant sig vid livet runt villaområdena är de lättskrämda. När suggan upptäcker oss försvinner hon lika fort som hon dök upp. En av kultingarna hänger inte med i flykten. I sökandet efter suggan kommer den fram för att undersöka oss.

Normalt upptäcker vildsvin människor på flera hundra meters håll, de ser dåligt men har desto bättre hörsel och luktsinne.

– Men med rätt vindförhållanden kan man komma nära dem, ett par meter ifrån har jag varit flera gånger.

Rädd behöver man inte vara enligt Björn Granquist. Skulle man råka hamna mellan en sugga och hennes kultingar tar moderinstinkterna över.

– Då kan suggan göra ett skenanfall. Då rusar hon i full fart rakt mot dig för att vika av i sista stund. Då hinner man bli ordentligt rädd.

Karta: Hjortstigen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!