Vildfågel blir skolmat: "Köpt in ungefär 3 000 änder"

And och fasan på tallriken.
Nu ska vildfågel serveras i skolor och på äldreboenden i Katrineholms kommun.
– Vi har än så länge köpt in ungefär 3 000 änder, säger kommunens måltidschef Camilla Wiström.

Vildand är ett samlingsnamn för olika änder, varav gräsand är vanligast i Sverige. Nu ska vildand serveras till elever och äldre.

Vildand är ett samlingsnamn för olika änder, varav gräsand är vanligast i Sverige. Nu ska vildand serveras till elever och äldre.

Foto: Hasse Holmberg

Katrineholm2024-10-17 06:16

Nyheten i korthet

  • Katrineholms kommun introducerar vildfågel som mat i skolor och äldreboenden. Cirka 3 000 änder har hittills köpts in från Ericsbergs säteri för ändamålet.
  • Det är en del av kommunens beredskapsarbete och strävan efter hållbara rätter.
  • Projektets framgång ska utvärderas under hösten, med målet att vildfågel, som änder och fasaner, ska användas mer flitigt i framtiden.

Första tillfället att servera vildand blir i dag, torsdag. Då kommer äldreboenden samt Duveholmsgymnasiet att ha andbröstfilé på menyn, men det kommer också att finnas andra alternativ. 

– Vi har inlett ett samarbete med Ericsbergs säteri för att se hur vi ska kunna använda vildfågel på tallriken. Det här blir första tillfället som vi serverar det här lite speciella livsmedlet på den offentliga tallriken, berättar Camilla Wiström.

undefined
Camilla Wiström, måltidschef i Katrineholms kommun, berättar att man nu ska testa att servera vildfågel i skola och äldreomsorg. Projektet är en del av kommunens mål att använda mer närproducerade livsmedel, både ur ett klimat- och beredskapsperspektiv.

Hur ofta det kommer att finnas på menyn är inte bestämt. Projektet ska under hösten testat för att sedan utvärderas, men enligt Camilla Wiström är målet att vildfågel, såsom änder och fasaner, ska användas mer flitigt i framtiden. Fåglarna köps in från Ericsberg för att sedan slaktas, styckas, paketeras och läggas i frysen. 

– Vi har än så länge köpt in ungefär 3 000 änder, säger Camilla Wiström.

undefined
Fasaner vid Ericsbergs slott fångade på bild av en läsare och insändarskribent.

Nyligen publicerade tidningen en insändare där skribenten ifrågasatte varför flera fasaner springer runt vid Ericsbergs slott. Enligt Camilla Wiström ska fasanerna så småningom också hamna på tallriken i skola och äldreomsorg. 

– Vi kommer köpa in fler vildfåglar, men vi börjar med änderna.

Projektet syftar till att utveckla hållbara rätter med lokala råvaror. Det är också en del i kommunens beredskapsarbete att använda de resurser som finns i närområdet.

– Tidigare har vi använt hjort, älg och vildsvin och nu tar vi oss an fågel. Vilt är ett klimatsmart livsmedel att jobba med.

undefined
"Det är ett väldigt magert kött så det är viktigt att man inte översteker det, det är lätt att det blir torrt. Jämför man med vanlig kyckling, som är ganska neutral och smaklös, så är vildand mer smakrik, det finns vilda toner och köttet är mörkrött", säger kökschef Rickard Söderling.

De rätter som ska serveras har provlagats och tagits fram av kommunens egna kockar. Vildandsbröst med svartvinbärssås och rotfruktsstomp är en av rätterna, men alla rätter kan skilja sig från ställe till ställe berättar Rickard Söderling, kökschef inom äldreomsorgen.

– Vi har väldigt duktiga kockar på plats som är drivna och som tycker att det här är roligt. Varje kök som är med i det här projektet har fått testlagat rätter och satt sin prägel på menyn, kopplat till vad som funkar bäst för den verksamheten. Det blir mer kreativt om de själva får vara med och bestämma, säger han.

Vad tror ni folk kommer tycka om att äta vildfågel?

– Det blir kul att se hur många elever på gymnasiet som kommer äta det. Vi hoppas många är nyfikna och vill prova, säger Rickard Söderling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!