Vilda häckar – en trafikfara

Buskar kring uppfarter och vägkorsningar som får växa fritt kan bli en trafikfara. Den som inte följer reglerna riskerar att få böter.

Växtligheten får inte växa ut över vägbanan och hindra framkommligheten.

Växtligheten får inte växa ut över vägbanan och hindra framkommligheten.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2019-07-10 13:47

En hög, frodig häck är ett vanligt skydd mot nyfikna blickar på villatomter i Katrineholm. Särskilt på tomter med flera sidor mot allmänna utrymmen och gator. Det är också där häckarna utgör störst trafikfara, menar kommunen.

Även om häckar och träd växer på en privat tomt måste tomtägaren tänka på hur de påverkar gatan utanför. Skymd sikt kan orsaka olyckor och överväxta trottoarer kan leda till att gångare ger sig ut på bilvägarna. Det kan också bli farligt. Kommunen har rätt att be tomtägaren beskära sin vegetation om den växer för vilt och inte följer bestämmelserna. Den som ändå väljer att ha kvar sin höga häck riskerar att få betala ett vite.

– Det brukar inte vara några problem. De flesta är väldigt tillmötesgående och förstår varför vi ber dem beskära sina buskar och träd, säger Henrik Persson som är byggnadsinspektör på kommunen.

Bestämmelserna är tydliga, ett buskage får inte vara högre än 80 centimeter om den ligger mindre än 10 meter från en korsning, då riskerar det att skymma sikten. Samma mått gäller vid garageuppfarter, men bara på en sträcka av 2,5 meter.

Ovanför en gågata eller trottoar får grenar inte sträcka sig ut längre ned än 2,5 meter. Över en cykelbana är det 3,2 meter som gäller. Ännu högre upp måste vegetationen ovanför en bilväg vara, de måste sluta 4,6 meter ovanför marken. Även hur nära tomtgränsen en buske eller ett träd får planteras regleras i bestämmelserna. Stora buskar och träd ska placeras minst två meter innanför tomtgränsen, buskar måste däremot placeras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen för att inte riskera att växa ut över gatan.

Allmänhetens tips spelar en stor roll i kommunens arbete med att hålla vegetationen under kontroll. Trots att den varma och fuktiga inledningen på sommaren gett vegetationen förutsättningar att frodas verkar anmälningarna hålla sig på en stabil nivå även i år. Det är först efter att en anmälan inkommit som kommunen åker ut och gör en kontroll.

– Vi får in en jämn ström med anmälningar och åker ut för att inspektera hur det ser ut på de platser vi blivit tipsade om. Den som ser sig omkring i stan kommer märka att det har hänt en hel del sen början på juni, berättar Henrik Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om