Viktigt med gemensam lägesbild vid krissituationer

Mitt bland ägg och godis i påskas inträffade ett tågkaos med bombhot. Många var inblandade och under torsdagen hölls ett möte med fokus på samarbete.

Katrineholm2016-05-12 14:00

Vårsolen lyser över Perrongens lokaler men inomhus handlar det om mörkare saker. Peter Henriksson, säkerhetschef på kommunen, återger kaoset som uppstod på skärtorsdagen, när det larmades om att det fanns en bomb ombord på ett tåg i Katrineholm.

– Kommer det ett dubbeltåg med 600 personer som kliver av i Katrineholm så är det kommunens ansvar, inget snack.

Peter Henriksson menar att det är viktigt att kommunen, polisen och övriga inblandade aktörer har samma lägesbild vid en kris, något de inte hade på skärtorsdagsnatten.

– Vi var i väldig otakt.

Det är andra gången som kommunen har bjudit in kommunala aktörer på det här sättet. Dagen handlar om att informera varandra och utbyta erfarenheter.

– Vi måste ha en samsyn. Alla måste veta vad kommunens roll är, vi måste ha etablerade kontakter och det får vi genom att träffas.

Han menar att de vid en krissituation måste ha en kortare startsträcka där alla vet vad som gäller och är medvetna om sitt ansvar.

– Kommunens ansvar är att vara beredd, tränad och rustad om det kommer en kris.

En av talarna är Lars-Göran Uddholm, överste brandchef på Södertörns brandförbund. Han berättar om krishanteringen i samband med den stora branden i Värmland.

Det Katrineholm kan lära av den krisen är just att vara beredd. Peter Henriksson menar att det är skillnad på träning och match men att det är övning som gäller. Dessutom tror han på en nationell modell för krishantering för att kommunerna enklare ska kunna hjälpa varandra.

– Det funkar ju för polisen och sjukvården. De kan ringa från Malmö och be om en narkosläkare och alla vet vad som gäller. Vi kanske behöver ta hjälp av Vingåker, Flen eller Eskilstuna och då behöver vi kalibrera våra funktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om