Viktiga beslut avgör planetens framtid

Sörmland 2015 är ett ödesår för planeten. Innan året är slut måste världens ledare ha formulerat ett nytt klimatavtal och gemensamma hållbarhetsmål för att rädda jorden. Annars kan det vara för sent.

Katrineholm2015-09-23 05:00

Enligt flera ledande forskare runt om i världen är det nu eller aldrig som gäller. Mänskligheten har ungefär 10 till 15 år på sig att stoppa den globala uppvärmningen och klimatförändringarna från att förvärras. 2015 är ett avgörande år eftersom tidsgränsen för världens länder att nå ett nytt klimatavtal löper ut i år. Men det finns fortfarande hopp och ett litet utrymme nu för att ändra riktning på utvecklingen, menar forskarna. Världens ledare träffas inte mindre än tre gånger under året för att formulera och anta ett nytt avtal samt 17 nya hållbarhetsmål.

– Det är unikt. Det har aldrig funnits så heltäckande mål, som täcker miljöfrågor, fattigdomsbekämpning och ekonomiska frågor. Vi har aldrig haft mål som är så förankrade hos världens medborgare, säger Hanna Wetterstrand från Eskilstuna, strategisk rådgivare till föreståndaren och miljöprofessorn Johan Rockström vid Stockholms universitet.

Hållbarhetsmålen ska klubbas igenom i New York i slutet på september. De handlar bland annat om att nå hållbar konsumtion och att alla länder ska satsa på förnyelsebar energi. Målen lyfter också humanitära frågor som till exempel att stoppa svälten och allas rätt till utbildning.

– Det finns en högre medvetenhet i dag bland världens ledare. De vet att det inte går att välja ut ett av målen utan att de hör ihop. Du kan inte utrota fattigdom om du inte gör något åt klimatfrågan, säger Hanna Wetterstrand.

Hur menar du då?

– När jordbruket intensifieras med hjälp av bekämpningsmedel och fossila bränslen så slår det tillbaka mot mänskligheten. Vi är beroende av levande jordar och har vi inte det så kommer vi inte att kunna producera livsmedel, säger hon.

I början av december träffas världens ledare i Paris för att formulera ett nytt klimatavtal. Där är det viktigaste att länderna enas om att den globala uppvärmningen inte får överstiga två grader.

– Det kan låta lite men en ökning på mer än två grader skulle få katastrofala konsekvenser på sikt. Grönland skulle börja smälta, vilket är oåterkalleligt. Havsnivån skulle då stiga med sex till sju meter och delar av Sverige skulle hamna under vatten, säger Hanna Wetterstrand och fortsätter:

– Det skulle bli mer extrema väderförhållanden. Lantbrukare kommer att få svårare, skördar skulle minska och livsmedelspriserna öka. Än fler människor skulle tvingas fly på grund av klimatet

Förväntningarna på det nya avtalet är höga men det finns orosmoln. Forskarna menar att det skulle behövas en global koldioxidbudget i världen som bestämmer hur mycket respektive land ska få släppa ut för att klara tvågradersmålet. Men flera länder som redan har lämnat in sina planer på att minska utsläppen har inte tagit i tillräckligt och kommer alltså inte att hålla sig under två grader.

Det finns 800-1 000 miljarder ton koldioxid kvar att släppa ut, vilket innebär att 80 procent av de återstående kolreserverna inte får tas i bruk. Om det återstående utsläppen ska fördelas på ett rättvist sätt, menar klimatforskare att Sverige behöver vara fossilfritt år 2030.

– Det krävs en omfattande omställning för att lyckas med det men det är fortfarande möjligt. Det största ansvaret ligger på politikerna och stora företag. Men man kan bidra som konsument också. Prata med dina lokala politiker och förändra ditt beteende så att du blir mer klimatsmart, säger Hanna Wetterstrand.

– Det är extremt viktigt om vi agerar i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!