Viadidakts kostym för stor – tjänster måste bort

Viadidakt tvingas till besparingar och skär ner antalet administratörer i vuxenutbildningen. Förslaget väcker starka känslor hos berörd personal. Facket är kritiskt.

Viadidakt med verksamheter i Katrineholms och Vingåkers kommuner avser att skära ner på sin administrativa personalstyrka.

Viadidakt med verksamheter i Katrineholms och Vingåkers kommuner avser att skära ner på sin administrativa personalstyrka.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-06-13 07:58

Tidigare i veckan gick arbetsgivarparten och fackförbundet Vision in i MBL-förhandling om omorganisationen som Viadidakts förvaltningsledning vill göra.
Den berör administratörer i vuxnas lärande, enheten som ansvarar för den kommunala vuxenutbildningen i Katrineholm och Vingåker.

Enligt Vision omfattar effektiviseringarna 7,5 tjänster. Fackets kritik handlar bland annat om att förslaget tagits fram utan att personalen fått vara delaktig eller informerats tillräckligt.
– Det är inget bra tillvägagångssätt. Man måste ta en dialog med medarbetarna. Det är också min uppfattning att det hela skett väldigt snabbt, säger fackets förhandlare och huvudskyddsombud Katarina Ahlblom Hedberg.
Oron och upprördheten i personalgruppen är stor. Båda förhandlingsparterna bekräftar att förslaget, om det genomförs, kommer att leda till övertalighet.
– Det behöver inte betyda att de som berörs måste lämna kommunen som arbetsgivare, säger förvaltningschefen Sara Alexandersson.

Enligt Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S) behöver verksamheten krympa sin kostym med tre miljoner kronor. Det är bland annat en konsekvens av att Viadidakt tidigare gått miste om statsbidrag till elevstödverksamhet, och med egna medel tvingats kompensera för personalkostnader i Lärcentrum.
– Vi kan inte gå kort med folk i andra delar av verksamheten. Då finns inget annat att titta på än administrationen i vuxnas lärande. Pengarna ska ligga på kärnverksamheterna, säger Magnusson.
Förslaget som nu förhandlas innebär att dagens 7,5 administratörstjänster ska bli färre. Den halva tjänsten ska lösas genom pensionsavgång. Arbetsgivaren vill därtill helt ta bort två tjänster.

Det ska kunna göras bland annat tack vare ett tidigare inköpt it-system som effektiviserat hanteringen av kursanmälningar.
– Självklart är arbetet som administratörerna gör i dag viktigt, vi värdesätter dessa medarbetare. Men vi behöver bli effektivare, säger Alexanderson.
Av kvarvarande fem tjänster, föreslås två omvandlas till handläggartjänster. Därmed höjs kraven på kvalifikationer till en nivå som den administrativa personalen inte är behörig till, befarar facket. Risken är då att ytterligare personer förlorar jobbet.
– Vi trycker därför på att bland annat erfarenhet måste kunna väga upp för kravet på högre kvalifikationsnivå, säger Katarina Ahlblom Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!