Utmärkt kvalité – det betyget får badvattnet. Från Djulöbadet i Katrineholm till Veckeln utanför Flen. Lytterstabadet sticker emellertid ut med ett något sämre resultat. Vattnet vid vingåkersbadet uppmäter bra kvalité, men inte utmärkt, vilket är fallet vid resten av områdets badplatser.
– Vattnet vid Lyttersta är tjänligt och uppfyller EU:s krav. Det går bra att bada ändå. Badgästerna behöver inte vara oroliga, säger Emili Klemedsson, miljöinspektör vid Vingåkers kommun.
Tre till fyra gånger per säsong, från juni till slutet av augusti, testas vattnet vid badplatser i Katrineholms och Vingåkers kommun. Resultaten rapporteras till Havs- och vattenmyndigheten där allmänheten kan ta del av informationen. Första provet togs i början på juni med goda resultat. Vattnet var tjänligt – då som nu.
Både bakterier och blomning av alger hålls under uppsikt för att säkerställa att sommarens dopp kan ske med hälsan i behåll. Det är kommunerna som ser till lokalborna kan hoppa i plurret utan att drabbar av klåda eller sjukdom.
Både Katrineholm och Vingåker mäter förekomsten av enterohemorragisk E. coli och intestinala enterokocker i vattnet. Bakterierna gynnas av sommarvärmen. En kallsup i förorenat vatten kan resultera i bland annat diarré och magkramper. Hundar och barn är särskilt känsliga. Bakterierna finns naturligt i både människors och andra däggdjurs avföring och Lytterstabadets något sämre resultat skulle kunna härledas till det lokala djurlivet.
– Vi vet inte vad det beror på, men jag kan gissa. Det är väldigt mycket fåglar som lever och bor vid Lytterstabadet, säger Emili Klemedsson.
I Katrineholms kommun bedöms mängden alger i vattnet. Med ett tränat öga avgör kontrollanterna om blomningen tagit fart. Ett ytvatten färgat i blåa och gröna eller bruna nyanser och som fläckvis blivit grynigt eller strimmigt kan vara giftigt. Då är det bäst att avstå doppet eller söka sig annorstädes. Vid kraftig algblomning förvandlas vattnet till en sörja. Algmassor som spolats upp på land bör lämnas därhän och giftet kan dröja sig kvar flera dagar efter att synliga tecken på blomning försvunnit. I skyddade vikar kan det vara en bra idé att vänta med doppet några dagar, trots att vattnet till synes återgått till det normala.