Sanningen är att kökspersonalen redan smygstartat med matlagningen. Elevrådets ordförande Marcus Eriksson, 12 år, har märkt skillnad på maten.
– Det är bättre nu. Till exempel brukade den panerade fisken vara lite torr förut, men nu är det mycket bättre, säger Marcus Eriksson som höll i bandet medan 11-årige Felix Ericsson klippte.
– Det känns ju helt fantastiskt att vi kan laga vår egen mat nu, säger rektor Linda Flykt.
Eleverna fick rösta fram invigningsmenyn och det blev, föga oväntat, pizza med kebab och skinka.
– Det var toppen, superbra, säger Wille Söderberg, 8 år, om maten.
Erion Kamisi, 7 år, håller med.
– Supderduperluperbra, tio poäng. Eller jag menar hundra!
Västra skolan har tidigare haft ett så kallat mottagningskök och tagit emot mat från andra skolor. På de kommunala skolorna finns nu 17 tillagningskök och 22 mottagningskök, men service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) hoppas att ännu fler skolor ska få laga sin egen mat i framtiden.
– Jag tycker att vi ska sträva efter det, sedan är det klart att det kanske inte fungerar på de allra minsta enheterna.
Är det några fler tillagningskök planerade?
– Ja, förskolan Guldregnet är på gång. Vi kommer att återkomma till det längre fram, säger Anneli Hedberg.
Hon berättar också att matsvinnet, som tidningen rapporterat om nyligen, väger in när beslut om tillagning- kontra mottagningskök ska tas. Det är lättare att hålla koll på hur mycket mat som går åt om allt lagas på plats, något som kökschef Michael Mena håller med om.
– Maten blir mycket bättre. Vi slipper värmehållning och transporter, och så minskar svinnet, säger han.
Även bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) var på plats vid invigningen.
– Jag är jätteglad att kommunen satsar på skolmaten. Det är viktigt att ni äter ordentligt, man blir piggare och får lättare att koncentrera sig i skolan, sa han till eleverna innan bandet klipptes.