När tidningen besökte skolan har äggen blivit fyra små gulliga kycklingar som glatt piper över all uppmärksamhet eleverna och personalen på Västra skolan ger dem. Projektet genomförs tillsammans med en bonde som kycklingarna flyttade till på internationella kvinnodagen. Initiativet till projektet togs av Linda Ettehag, lärare på Västra skolan.
– En är född i natt, en håller på att kläckas och sen har vi tre i en låda under värmelampa, säger hon.
Påsken förknippas starkt med små gula kycklingar. När tidningen kontaktade Maria Hertz, rektor på Västra skolan, blev hon upplyst att de första äggen har kläckts.
– Har äggen kläckts redan, då måste jag älga mig dit, säger hon.
Påskkycklingarna är klassens duniga små kelgrisar. Under tidningens besök märks det att kycklingarna får mycket fokus och kärlek från eleverna. Kycklingarna ska även döpas och förslagen är många. Från en av eleverna hörs:
– Kycklingen ska heta Janne Andersson, säger Abdulaziz, 10.
Linda Ettehag har höns hemma och kom på idén att ta med sin äggkläckningsmaskin, fulladdad med ägg till skolan, där den sedan dess har stått. Hon menar att kycklingarna skapar en känsla av sammanhang för eleverna.
– Eleverna har fått chansa på vilket ägg som ska kläcka härnäst, prickar man rätt belönas det med ett Kinderägg, säger hon.
Projektet är en del av Lindas undervisning om hur liv blir till både i sexualkunskap och djurlivet. Under tiden projektet pågått har eleverna fått följa med hela vägen från ägg till kyckling.
– Äggen kommer från en hönsbonde som har befruktade ägg. Det funkar inte att köpa ägg från affären och förvänta sig resultat, man behöver veta att en tupp har varit med i matchen, säger Ettehag.
Den stimmiga miljön är plötsligt borta och det enda som hörs är pipet från det gäng kycklingar som fortfarande finns kvar i lådan.
– Jag vet varför kycklingarna har en näbb, det är för att kycklingen ska kunna ta sig ut från skalet, säger Oliwia, 10.
Klassen har en webbkamera för att tjuvkika på äggen när man inte är i klassrummet. Under luncherna har elever följt äggen i direktsändning med spänning. Vidare har inspelningar sparats ner för att studera äggens utveckling från natten, då de flesta äggen har kläckts.
– Då kan jag kolla på morgonen vad som har hänt och vad klassen behöver göra, säger Ettehag.
– Jag var den första som upptäckte att det första ägget hade kläckts, säger Abbas, 10.