På Blomberg och Stenssons fabrik i Katrineholm har värmeböljan ställt till problem.
– Det är väl som för alla andra, det har varit jobbigt. Det har varit extremt varmt i år, sån här värme har vi inte upplevt på länge, säger Stefan Edlund, VD för Blomberg och Stensson.
Arbetsgivaren ansvarar för att kontrollera temperaturen på arbetsplatsen som en del av arbetsmiljöarbetet. Det finns emellertid inte någon regel för hur varm en arbetsplast får vara. Däremot finns det riktlinjer för vanliga arbetsplatser som skolor och kontorsmiljöer. På SKF Katrineholm har värmen varit påtaglig.
– För två veckor sedan var det väldigt varmt, men de senaste dagarna har varit bättre, säger Per-Olof Gustafsson, VD på SKF mekan.
Vid arbete inomhus under varma dagar rekommenderar Arbetsmiljöverket att man ska dricka mycket vatten och att värmekällor avlägsnas. Det kan handla om att flytta maskiner som genererar värme, men även mindre värmekällor gör skillnad. Glödlampor och annan onödig elektronik kan stängas av för att sänka temperaturen.
– Vi gör det vi kan, försöker ventilera och uppmanar alla att dricka, säger Stefan Edlund.
Även ventilation kan göra skillnad, om den används rätt. Fönster på skuggsidan kan hållas öppna för att låta varm luft ta sig ut – och kall luft att ta sig in. På solsidan rekommenderar Arbetsmiljöverket gardiner, persienner eller markiser för att hindra solens strålar från att leta sig in på arbetsplatsen. Det kan också hjälpa att låta ventilationssystem vara igång nattetid, även om byggnaden är tom.
Varma, svettiga, trötta och okoncentrerade arbetstagare ökar risken för olyckor. På SKF Mekan uppmanas arbetstagarna att dricka mycket och ta fler pauser för att undvika missöden.
– Vid varje puls ansvarar en person för att påminna de andra om att det är extremt varmt och att de inte ska ta några onödiga risker, säger Per-Olof Gustafsson.
Stefan Edlund tycker att Blomberg och Stenssons anställda har varit förstående och att de hanterat situationen bra under omständigheterna.
– Vi får se om det här fortsätter med tanke på klimatförändringarna. Det blir till att utvärdera situationen efter sommaren för att se om vi ska vidta fler åtgärder, säger han.