På måndagskvällen utsattes en tonårspojke i Katrineholm för mordförsök, när han knivhöggs av två personer. Senare under natten greps och anhölls två misstänkta personer i 15-18-årsåldern.
Pojken som knivhöggs var på väg till sin träning med Värmbols FC när attacken skedde.
– Det är inget annat än tragik. Det är en oskyldig, tillbakadragen, ung kille som drabbas, säger ungdomsledaren Urban "Abba" Pettersson i Värmbols FC.
"Abba" Pettersson tror att idrotten generellt är bra på att hantera den här typen av situation.
– Det har hänt tidigare, och kommer att ske, att klubbar och lag drabbas av tråkiga händelser. Det kan vara allt från sjukdom till dödsfall, säger "Abba" Pettersson.
I VFC finns en utarbetad krishanteringsplan. Den följde ungdomsansvarige Mikael "Nacka" Skoglund när han, efter samråd med den drabbades familj, på tisdagen samlade spelare och ledare på Värmbols IP för ett möte.
– Vi är tydliga i VFC och har en dialog mellan spelare och ledare. Det finns alltid någon ledare att ringa om man behöver, säger "Abba" Pettersson.
Som en direkt konsekvens att måndagskvällens händelse rekommenderar nu VFC alla sina ungdomsspelare att undvika att åka ensamma till och från träningarna.
– Det bästa är ju om man har sällskap, säger "Nacka" Skoglund som varit i kontakt med både pojken och hans familj:
– Han mår fysiskt bra och vi har skickat blommor till familjen.
Magdalena Norin är rektor på Järvenskolan. Hon vill inte kommentera vilken skola den utsatte pojken går i, men konstaterar att den här typen av händelser – eller bränder eller olyckor – alltid skapar viss oro bland eleverna, med prat och undringar i korridorerna.
– Men det är svårt att svara på vad eleverna tycker och känner, eftersom vi på grund av distansundervisningen inte träffar eleverna på samma sätt. Sådan oro uttrycker man oftast inte på distans. Det slår mig nu, att vi behöver prata om hur vi ska hantera händelser i samhället, som påverkar eleverna, när vi har distansundervisning, säger hon.
Kommunens säkerhetschef Tobias Plantin vill inte kommentera själva händelsen, men säger att kommunen och polisen jobbar hårt med att öka vuxennärvaron i samhället, för att unga ska vara trygga.
– Vi har inte utsatta platser, som kanske Eskilstuna och större städer har. Men vi ser tendenser till det och försöker vara där ungdomarna är.