Vad utmärker årets festival?
– En rad framstående artister! En ung duo i början av karriären (Siles-Mellinger/Moldovanyi), en pianist som uppmärksammats mycket internationellt, Gustav Piekut, samt en av världens främsta cellister, Sergey Antonov, vinnare av en Grammy och en internationell Tjajkovskij-tävling.
– Antonov är född i Moskva men bor sedan 15 år tillbaka i New York. Genom honom blir festivalen också politiskt dagsaktuell. Han lämnade Ryssland för att undvika militärtjänsten, även om detta var för många år sedan. Han har sin mor och släkt kvar, men amerikansk fru och barn i New York.
Vad betyder den här festivalen för vårt område?
– Jag skulle säga att den är ett vattenhål där människors själsliv får ta plats. Museibyggnadens speciella akustik och arkitektur gör den till ett musikens tempel.
Någon lokal besökare som du vill lyfta fram?
– Självklart den grupp av ideella krafter som ställer upp och hjälper till, människor som är avgörande för att festivalen ska gå att genomföra. Och så vår pianostämmare Roland Törnhjelm, som har varit med i alla år och som sitter kvar och lyssnar efter att ha stämt flygeln. Han har fyllt 86.
Ett ögonblick som du upplevt under festivalen, som fastnat för evigt på din näthinna?
– Många roliga och unika händelser har passerat revy. En sak jag minns är ett framförande av tango, dans och gitarr i Stora huset. Kristallkronorna svajade och riskerade att ramla ned.
– Jag minns också ett jubileum för tonsättaren Giuseppe Verdi, där jag ackompanjerade. De tre sångarna tog med en notbok på 300 sidor, två dagar innan konserten. Det blev mycket att öva in på kort tid. Men lyckat blev det! Det är viktigt att framträdanden kan bli spontana och känslofulla.
Hur länge kommer du orka fortsätta?
– Framtiden är svår att sia om, men jag kommer fortsätta så länge det är roligt och spännande. Kanske någon med samma musikaliska livsfilosofi kan ta över i framtiden? Det känns som en välgärning att kunna bjuda på musikaliska upplevelser för både publiken och artisterna, speciellt i dagens ego-fixerade samhälle.