Men det handlar inte om någon vanlig belysningskontroll, i stället för lamporna är det själva stolpens status som ska kontrolleras. Utrustade med en grävmaskin med en klo kommer service- och teknikförvaltningens entreprenör att åka runt och stabilitetstesta inte mindre än 723 stolpar. Till vardags kallas metoden för "böjprovning" och genom den mäts bland annat hur stolpen svarar på ett visst tryck. Det går då att utläsa om något är fel eller inte, förklarar Daniel Lagmyr, driftstekniker.
För två år sedan testades 700 stolpar och tanken är att alla kommunens omkring 8000 stolpar ska kontrolleras under en tioårsperiod.
– Förra kontrollen var cirka 2-3 % av våra testade stolpar så akut dåliga att de måste bytas omedelbart. Det resultatet motiverar att vi fortsätter kontrollera, menar Daniel Lagmyr och fortsätter:
– Det är viktigt för det har med allmänhetens säkerhet att göra, vi har ingen annan ordinarie tillsyn i det här hänseendet. Det är annars mest fokus på att laga lampor. Här har vi fokus på att förebygga en allmänfarlig sak, att hitta rostproblem innan stolparna blir så farliga att de ramlar omkull av sig själva.