I oktober var 9,0 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslös i Katrineholm, en minskning med 0,2 procentenheter sedan oktober i fjol. Katrineholms arbetslöshet är något lägre än arbetslösheten i länet – men ändå långt över rikssnittet, som ligger på 6,6 procent arbetslösa.
I november 2022 finns 154 lediga heltidsjobb i Katrineholm, men i vissa fall är arbetsorten någon annanstans. En del annonser hos Arbetsförmedlingen verkar inte vara helt aktuella, men från mitten av augusti och framåt finns 34 lediga platser inom vården, bara i Katrineholm.
Exempelvis söks en sjuksköterska till vårdcentralen Linden, en barnmorska till barnmorskemottagningen på Kullbergska sjukhuset, och sjuksköterskor till akuten på Kullbergska. Region Sörmland är den arbetsgivare, som söker mest vårdpersonal, men även andra inrättningar, som folktandvården, har annonser ute.
– När det gäller vårdyrken skulle jag säga, att om man läser till sjuksköterska, specialistsjuksköterska, barnmorska, läkare inom vissa specialiteter, eller psykolog, har man framtiden helt säkrad, säger Fredrik Gustafsson, pressansvarig hos Region Sörmland.
Nästa stora kategori lediga jobb är som säljare. 15 sådana annonser finns hos Arbetsförmedlingen just nu. Verkstadsindustrin söker också folk, främst CNC-operatörer, men också montörer och packare. 14 lediga jobb finns.
Katrineholms kommun är kommunens största arbetsgivare, med knappt 3 000 anställda. Kommunen söker också folk att anställa. Till skolans värld söks fem personer, som speciallärare för arbete med elever i autismspektrat och en lärare i matematik och naturkunskap till KTC, Katrineholms tekniska college. Just lärare i matte och naturkunskap är svårt att hitta, bekräftar Susanne Sandlund, ekonomichef och tidigare personalchef i kommunen.
– Generellt är lärare ett bristyrke. Den största bristen gäller förskollärare, lärare till fritidshem och lärare i matematik och naturkunskap.
Andra yrken, där kommunen har svårt att få ansökande, är socionomer, sjuksköterskor, sjukgymnaster.
– Men på sikt säger jag också undersköterskor. Vi blir fler äldre, då behöver vi fler händer och fötter.
En del andra tjänster är det lättare att rekrytera till. Susanna Sandlund nämner administrativa tjänster.
– Som ekonomer. Det är färre sådana tjänster, men när det gäller de jobben kommer det fler ansökningar och alla som söker har god kompetens.