Vårdyrke populärt i årets gymnasieval

Nu är årets antagning till gymnasieskolorna klar. Samhällsvetenskapsprogrammet är fortsatt populärast, men vård- och omsorgsprogrammet knappar in och har för andra året i rad fyllt alla sina platser.

56 elever har antagits till vård- och omsorgsprogrammet i Katrineholm. 24 av dessa är pojkar, vilket enligt Johan Söderberg (S) är unikt.

56 elever har antagits till vård- och omsorgsprogrammet i Katrineholm. 24 av dessa är pojkar, vilket enligt Johan Söderberg (S) är unikt.

Foto:

Katrineholm2017-07-03 05:00

Till hösten har totalt 446 elever antagits till de nationella programmen på Katrineholms gymnasieskolor. Samhällsvetenskap, ekonomi och vård- och omsorg ligger i topp för kommunens skolungdomar.

Unikt för kommunen är att vård- och omsorgsprogrammet är så populärt, menar Helene Björkqvist, chef för bildningsförvaltningen i Katrineholm.

‒Det är väldigt roligt. Vi sticker ut med vårt vård- och omsorgsprogram, säger hon.

Lisa Jonsson är rektor på Ellwynska skolan och ser flera orsaker till utbildningens popularitet.

‒Vi har marknadsfört programmet medvetet och strategiskt, säger hon och fortsätter:

‒Jag tror att många ser utbildningens bredd och lockas av att det ofta finns ett jobb som väntar efter skolan.

Till programmet i år är 43 procent av de antagna eleverna pojkar. Vilket Johan Söderberg (S), ordförande för bildningsnämnden, ser som unikt för utbildningen.

‒Ingen annan vård- och omsorgsutbildning är i närheten av den siffran, säger han.

Nytt i höst är att vård- och omsorgsutbildningen kommer att flytta till KTC, Katrineholms tekniska college.

För utbildningen animation och visualisering, som startade förra året på Duveholmsgymnasiet, har det också gått bra. Programmet har fyllt alla sina 22 platser.

‒Det är en växande yrkeskategori som kommer att behöva kompetens. I dag möter varenda människa animationer, både i sociala medier och i tv-nyheter. Vi har sett att man behöver satsa på det här inför framtiden, säger Johan Söderberg.

En utbildning det gått mindre bra för är det estetiska programmets musikinriktning som inte antagit några elever i år. Helene Björkqvist berättar att inriktningen, precis som förra året, haft för få sökande.

‒En orsak kan vara att man söker sig till kommuner med andra musikinriktningar. Men vi gör ett nytt försök igen nästa år, säger hon.

Fyra program i topp

Samhällsvetenskapsprogrammet har antagit 65 elever.

Ekonomiprogrammet har antagit 60 elever.

Vård- och omsorgsprogrammet har antagit 56 elever.

Naturvetenskapsprogrammet har antagit 35 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om