Stressig situation för vårdpersonal på akuten

Vårdpersonal på akuten på Kullbergska sjukhuset slår larm om en tuff arbetssituation. De hinner varken gå på toaletten eller äta mat.

Verksamhetschefen Maria Nordström konstaterar att akuten har haft ett högt inflöde av patienter under en period. Dels på grund av influensa, dels på grund av covid.

Verksamhetschefen Maria Nordström konstaterar att akuten har haft ett högt inflöde av patienter under en period. Dels på grund av influensa, dels på grund av covid.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2023-02-20 17:02

"Senaste veckorna på akutmottagningen har det varit ett riktigt högt arbetstempo och arbetsbelastning på oss personal, samt patienter som söker vård." Det skriver vårdpersonal i en avvikelserapport. 

Enligt rapporten står antalet medarbetare på golvet inte i relation till antalet patienter som söker vård.

"Detta bidrar till ökad stress för medarbetare på golvet, som inte hinner ta raster, gå på toaletten eller äta mat. I det långa loppet kommer detta att leda till sjukskrivningar och att personal säger upp sig från akuten", står det vidare att läsa i rapporten.

– Alla våra medarbetare har naturligtvis möjlighet att både gå på toaletten och äta under sitt arbetspass. Jag beklagar verkligen om det finns medarbetare som upplever att det inte finns tid för toalettbesök. Tillsammans i sitt team ser man till att det finns rast av olika slag, säger Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten, i vilken akuten ingår. 

Enligt henne är det ingen brist på personal på arbetspassen, däremot har akuten haft ett högt inflöde av patienter, från slutet av november till början av januari, på grund av ökade fall av influensa och covid. Därför har akutmottagningen stundtals varit överfull. 

– Vi vet att dessa perioder kommer och går under året.

Är du bekymrad för att personal ska bli sjukskriven eller säga upp sig?

– Vi som arbetsgivare har en ständig dialog med vår personal och erbjuder förebyggande åtgärder, exempelvis företagshälsovård, till de medarbetare som har behov av det. Det är klart att vi inte vill att vår personal ska bli sjukskrivna eller säga upp sig på grund av en ohållbar situation, säger Maria Nordström. 

Enligt henne har man nyligen tillsatt en omvårdnadsundersköterska som ser till patienterna lite extra i väntan på exempelvis provsvar eller vårdplats. Läkarna har också förstärkt och ändrat sina arbetstider kvällstid.

Ett alternativ skulle, enligt vårdpersonalen, kunna vara en lätt-akut i anslutning till akuten.

– Det beslutet äger inte vi. Det vi ser är att när all verksamhet har toppar samtidigt så ökar primärvårdspatienterna till akutmottagningen. Därav ser man som personal behov av exempelvis utökade öppettider inom primärvården. Ytterst är detta en politisk fråga, då de sätter de ekonomiska ramarna för vår verksamhet, säger Maria Nordström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!