Var tredje katrineholmare känner sig otrygg

Tre av tio katrineholmare känner sig otrygga, eller avstår från att gå ut på kvällarna, visar en undersökning från BRÅ.

Valter och Vilgot Pilheden har tagit cyklarna in till stan en av sommarlovets sista dagar.

Valter och Vilgot Pilheden har tagit cyklarna in till stan en av sommarlovets sista dagar.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2021-08-10 20:45

En av tre katrineholmare känner sig ganska eller mycket otrygga i sitt bostadsområde, eller avstår från att gå ut på kvällarna. Det visar en undersökning om otrygghet, som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, nyligen publicerat. BRÅ har ställt 13 olika frågor, bland annat om man känner sig otrygg när man går ut sent på kvällen, om man är orolig för att utsättas för brott, och om man upplever att oron för brott påverkar vardagen. 33 procent av katrineholmarna svarar att de är ganska eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. 

Men ute på stan är de tidningen pratar med inte rädda eller otrygga. Katrineholmaren Zana Qasimi är aldrig rädd, säger hon. Men hon brukar inte gå ut på kvällarna ändå. 

– Jag stannar hemma med min familj, jag umgås med min son, jag lagar mat och sådant. 

Siri Berge och Sten Berge är fritidsboende i Mellösa. Inte heller de är rädda eller otrygga när de är ute.  

– Jag är aldrig rädd, men jag åker bara hit på dagen. Jag tycker att Katrineholm är jättetrevligt, säger Siri Berge. 

Sten Berge konstaterar att det är otryggare i Stockholm. 

– Men det beror ju på var i Stockholm man är. 

14-åriga Vilgot Pilheden och hans nioåriga lillebror har tagit cyklarna in till stan och parkerar utanför Maistro-grillen på Fredsgatan. Vilgot Pilheden är inte rädd eller otrygg, berättar han, men lite beror det på vilken tid på dygnet det handlar om. Sena kvällar har han hellre sällskap med kompisarna. 

Lillebror Valter Pilheden berättar att han och hans kompisar blivit jagade av några större killar en gång – men det var mitt på eftermiddagen. 

– Det var ett gäng som sprang efter oss. Det var läskigt, säger han. 

I grannkommunerna varierar otryggheten. I Vingåker svarar 32 procent att de är otrygga, i Nyköping säger 31 procent samma sak. I Flen är det 30 procent som är otrygga, samma siffra som i Strängnäs. I Gnesta är 28 procent otrygga och i Oxelösund är siffran 25 procent. Tryggast i Sörmland är Trosaborna: 19 procent uppger att de känner sig otrygga. Otryggast i Sörmland är Eskilstunaborna, där 41 procent är otrygga eller undviker att gå ut kvällstid. 

I hela landet uppger flest boende i Fosie i Malmö, 56 procent, att de känner sig otrygga eller avstår från att gå ut. Tryggast är boende i Åre och Storumans kommuner, där sju procent uppger samma sak. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!