För någon vecka sedan kom Ingvar Nilsson cyklande på Kungsgatan, vid Rosenbusken. På hållplatsen stod en buss still och dörrarna var fortfarande stängda. Ingvar Nilsson närmade sig bussen, när dörrarna plötsligt gick upp och en passagerare klev rakt ut på cykelbanan.
– Jag kom och cyklade här i vanlig ordning. Plötsligt kliver en passagerare ut från bussen som jag höll på att köra över. Jag slog på skivbromsarna och lyckades undvika en kollision i sista stund. Alla trafikanter har ett ansvar, men det ska vara ömsesidigt. Även trafikplanerarna i kommunen har ett ansvar för hur saker och ting är utformade, säger Ingvar Nilsson.
Efter händelsen tog han kontakt med kommunen via deras felanmälningsfunktion för att åberopa att trafiksäkerheten behöver höjas vid busshållplatsen. Men det enda svar han fick var att ärendet hade avslutats.
– Jag tycker inte om att de bara avslutar ett ärende. Det här är en tjänst vi gör åt kommunen, så det känns lite nonchalant att inte få någon återkoppling. Jag tycker att de ska motivera varför de har avslutat ärendet, säger Ingvar Nilsson.
Han önskar att kommunen bygger om busshållplatsen innan det sker en allvarlig olycka.
– Bland annat kan man sätta upp ett räcke som separerar hållplatsen från cykelbanan. Det är ganska billiga åtgärder. För jag tycker att det här är livsviktigt. Att det inte har hänt någon olycka än måste tyda på att folk har haft änglavakt, säger Ingvar Nilsson.
Cathrine Lindkvist, trafikingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att en synpunkt om trafiksäkerhet ska skickas in under synpunkter på kommunens hemsida och inte göras som en felanmälan, då det rör sig om en synpunkt och inte ett fel som ska lagas.
Samtidigt säger hon att en synpunkt om den aktuella hållplatsen har vidarebefordrats till samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Det har faktiskt kommit in en synpunkt gällande hållplatsen, men det fanns inga kontaktuppgifter, så vi kunde inte ge någon återkoppling. Vi har inte blivit uppmärksammade tidigare på att hållplatsen skulle vara ett problem, så därför har vi inte planerat in någon åtgärd. Naturligtvis kommer vi att ta med den här synpunkten i det fortsatta arbetet, säger Cathrine Lindkvist.
Det finns en anledning till att hon tycker att det är bra att allmänheten hör av sig.
– Om vi ska bli Sveriges främsta cykelstad måste vi jobba med sådana här frågor, säger Cathrine Lindkvist.