Det var på 1970-talet som barnet omhändertogs av sociala myndigheter i Katrineholm och skiljdes från föräldrarna. Kommunen placerade barnet i ett fosterhem på en gård i en annan del av landet.
Tiden där beskrivs som en mardröm.
I vuxen ålder berättar personen hur hen under drygt tio år systematiskt utsattes för fysisk och psykisk misshandel. Liksom de andra barnen i fosterhemmet sattes hen i tvångsarbete på gården. Ibland fick de ingen mat.
Även ett annat före detta barn i fosterhemmet, har i vuxen ålder vittnat om en uppväxt präglad av rädsla och otrygghet men aldrig av kärlek.
Dåvarande socialtjänsten i Katrineholm ansvarade för tillsynen av samhällsvården och fosterhemsplaceringen. Denna tillsyn beskrivs som mycket bristfällig.
Bristerna ledde även till att barnets rätt till kontakt med sina biologiska föräldrar gick förlorad. Detta har påverkat hen negativt genom resten av livet.
Uppgifterna om vanvården framförs via den drabbade personens juridiska ombud. Advokatbyrån som vänt sig till Katrineholms kommun är bland annat specialiserad på familjerätt och mänskliga fri- och rättigheter.
Enligt ombudet utgör de beskrivna missförhållandena brott mot två artiklar i Europakonventionen: förbudet mot slaveri och tvångsarbete, samt skyddet för privat- och familjeliv.
Kommunen ställs därför, 35 år senare, till svars för att ha brustit i skyddet av barnet. Det görs i form av ett ekonomiskt skadeståndskrav.
Ombudet påpekar att pengar inte kan kompensera för det lidande som klienten genomgått. Men skadestånd vore ett erkännande av att samhället brustit i ansvar.
I somras fick kommunen ett förlikningsbud. Det uppgår till 250 000 kronor. Summan ligger i linje med den statliga ersättning som infördes efter den så kallade Vanvårdsutredningen.
Under 2013–2014 kunde personer som 1920–1980 utsatts för allvarlig misskötsel i samhällsvården söka sådant skadestånd.
Förlikningsbudet tillbakavisas. Kommunens jurist Kajsa Aldstedt anser att fordran är preskriberad och pekar på att det gått många år sedan personen blev myndig.
Kommunen riskerar nu att dras inför rätta, då advokatbyrån har sin klients fullmakt att stämma kommunen och driva skadeståndsanspråket vidare i domstol.
Aldstedt säger till tidningen att hon ännu inte har kännedom om så kommer att ske. Det juridiska ombudet har inte gått att nå för en kommentar.