Järvenskolans E-lag, som undervisar elever med behov av särskilt stöd, ska flytta in på Södra skolan lagom till att höstterminens början nästa vecka. Det rapporterade tidningen i maj. Tidigare har man huserat i Röda huset, men där ska Viadidakts SFI-undervisning in.
Under sommaren har de två övre våningsplanen i Södra skolans ena skepp renoverats, delen mot Vasavägen. Främst rör det sig om ommålning av väggar och i viss mån även byte av golv. De två nedersta våningarna är fortsatt till för hemkunskapsundervisning.
– Det har gått bra. Vi har kört på hårt för att få det färdigt innan skolan börjar. Sen har vi gjort en geoteknisk undersökning för att se om vi kan bygga invändiga hissar senare och därmed göra skolan tillgänglig för alla. Där väntar vi svar, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef.
Renovering och ombyggnation pågår också av den nedersta våningen i den andra delen av byggnaden. Där ska ungdomsmottagningen flytta in den 1 oktober. Tanken är att det ska bli mer naturligt att besöka mottagningen när den finns på skolområdet.
– Eftersom vi inte har vetat vad som ska hända med Södra skolan, har vi under åren varit sparsamma med renoveringar. Den senaste stora renoveringen skedde under 80-talet. Blir det ännu mer verksamhet i huset framöver, vilket utreds, kan det bli en större renovering.
Personligen tycker Tobias Lundqvist att det är bra att man kan samordna så mycket av skolverksamheten som möjligt i samma område.
– Samtidigt måste man titta på vad man ska göra med de lokaler man i sådana fall lämnar ifrån sig, understryker han.
Kostnaden för de anpassningar som gjorts i sommar, vilket inkluderar nya ungdomsmottagningen, ligger på 4,5 miljoner kronor.
Johan Lindeberg är skolchef i kommunen. Han säger att bildningsförvaltningen och samhällsbyggnad i slutet av året ska presentera ett förslag på vilka fler verksamheter som skulle kunna inrymmas i Södra skolan. Ett exempel är den kommunala teknikskolan Komtek.
– Det finns också en ambition att förlägga administrativa verksamheter i lokalerna, alltså kontor för skolpersonal. Det är både fina och historiskt viktiga lokaler som vi vill använda i så stor utsträckning som möjligt. Vi måste bara lägga hela pusslet, säger Johan Lindeberg.