Efter besparingskrav från kommunen blir Lindengymnasiet tvunget att följa samma matsedel som de övriga kommunala skolorna. Förut har skolan haft mer valfrihet, då maten tillagas på plats av eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– Det är ett rent ekonomiskt hänsynstagande. Om vi lagar mat med bättre råvaror än vi har råd med går det inte runt, säger Lindengymnasiets rektor Bengt Lind.
Maten kommer fortfarande att tillagas på skolan, men kostnaden minskar med fem kronor per portion och elev.
– Vi tror att vi kommer att kunna hålla samma nivå på undervisningen, men det blir enklare och färre råvaror, säger Bengt Lind.
Läraren Michael Hofstedt tror att förändringen kan medföra både bra och mindre bra saker. Inom undervisningen lagar eleverna även mat till försäljning åt allmänheten. Den delen av verksamheten kommer inte att påverkas av den nya matsedeln, vilket kan innebära att det blir lite mer att göra för dem som jobbar i köket.
– Nu måste vi laga flera separata rätter åt kunder och elever, tre istället för två som förut. Detta innebär att det blir lite mer att göra i köket, men samtidigt kan det vara en positiv erfarenhet för eleverna, säger han.
Han är lite oroad över att förändringen kan göra att det blir mindre tid över för handledning.
– Men det är för tidigt att säga än om det blir så eller inte. Vi ser hur det här fungerar nu ett tag framöver. Om det inte gör det, så får vi väl se om det går att skjuta till pengar någon annanstans ifrån, säger han och tillägger:
– Det har dock funnits en poäng i att vi som restaurangskola har lite bättre mat. Det har varit ett sätt för oss att sälja in skolan.
William Fredin går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet och sitter även med i matrådet, som är elevernas sätt att påverka matlagningen i skolan. Han berättar att även om eleverna tyckte att nyheterna om nedskärningen var ett tråkigt besked, så tog de emot det väl och med gott mod.
– Det känns lite tråkigt, man får ju mindre frihet när man köper in varor och det kommer nog bli att man jobbar lite mer med halvfabrikat. Men det är som det är, och då får vi försöka hitta på saker som ändå gör maten intressant, säger han.