Välkända byggnadens totalförvandling – efter mordbranden

Sedan mordbranden 2018 har de pampiga 1800-talslokalerna på Stationsplan stått tomma, men nu ska det bli ändring på det. Häng med oss på en smygtitt i de renoverade salarna.

Tack vare ett skyddande innertak, gick det att restaurera de vackra takmålningarna.

Tack vare ett skyddande innertak, gick det att restaurera de vackra takmålningarna.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2024-04-15 06:30

Som fågel Fenix har den ståtliga byggnaden Stationsplan 6 rest sig ur askan. I september 2018 utbröt en kraftig brand på puben och nattklubben Stationsplan (gamla Harrys). Den grova mordbranden lämnade efter sig sotsvarta salar, krossade fönster och total förödelse.

undefined
Så här såg det ut kvällen då gamla Harrys brann i september 2018.
undefined
Förödelsen var total efter den omfattande branden hösten 2018.

Lokalerna sanerades, men först i höstas påbörjades arbetet med att förvandla det gamla järnvägshotellet till kontor. Sofia Lögdahl är uthyrare hos fastighetsägaren Jernhusen och berättar att man tagit hjälp av en antikvarie.

– Det här är ett byggnadsminne och vi har renoverat med omtanke. Vårt mål är att återställa, bevara, men samtidigt skapa ett kontor med en modern känsla, berättar hon.

undefined
Så här är tanken att kontoret ska se ut när allt är klart.

Platschefen David Jungell från Norrköpingsbolaget Sefab är spindeln i nätet på bygget. Han berättar att det har varit en hel del att ta hänsyn till under renoveringen.

– När vi kom hit fanns det inte ens golv efter branden, bara golvbjälkar. Vi fick börja med att bygga spångar, för att kunna riva putsen på de bärande tegelväggarna. Vi har bevarat så mycket som möjligt, men har även varit tvungna att återskapa en del. 

undefined
Katrineholmaren David Jungell är platschef och spindeln i nätet på bygget. Han berättar att det har varit en hel del att ta hänsyn till under renoveringen.

Slutresultatet kommer att bli en gyllene medelväg.

– Det blir en kontrast mellan det moderna och det gamla, men vi följer konstens alla regler för att det ska se ut som under tidsepoken då järnvägshotellet byggdes, säger David Jungell.

undefined
Renovering av det gamla järnvägshotellet för att göra kontorshotell. 11 april 2024. Gamla Harrys, Stationsplan 6.

Ett exempel på vad som kunnat räddas är den restaurerade takmålningen i en av de pampiga salarna, som har en takhöjd på närmare fyra meter.

– När det brann förstördes allt här inne, men det fula innertaket skyddade det vackra originaltaket, berättar Sofia Lögdahl.

David Jungell berättar att man varsamt fått tvätta fram originalmålningarna.

– De var kolsvarta efter branden, förklarar han.

undefined
Tack vare ett skyddande innertak, gick det att restaurera de vackra takmålningarna.
undefined
Målaren Mats "Dekor" Carlsson ekådrar listverken i taket. "Det är en gammal teknik", förklarar han..
undefined
Några av de penslar som används i arbetet med att restaurera takets listverk.

Uppflugen på en byggnadsställning arbetar målaren Mats "Dekor" Carlsson med att ekådra takets listverk, för att taket ska se ut som vid sekelskiftet 1900.

– Det är en gammal teknik, förklarar han. 

undefined
Målaren Mats "Dekor" Carlsson är fena på gamla tekniker, som ekådring.

Mycket arbete återstår, bland annat ska terrassen utanför ersättas med en entrétrapp liknande den vid järnvägsstationen. Dessutom ska samtliga fönster utmed perrongsidan helrenoveras.

Till den 1 oktober ska allt vara klart för en blivande hyresgäst att flytta in på nyrenoverade 470 kvadratmeter.

– Vi vill i första hand ha ett bolag som hyr kontorslokalerna. Det skulle även kunna bli ett kontorshotell, men Jernhusen kommer inte att drifta ett sådant, berättar Sofia Lögdahl.

undefined
Näst på tur ska terrassen utanför entrén rivas och trädelen ska putsas. Från vänster: Sofia Lögdahl, David Jungell och Joakim Arrelid.
undefined
Förödelsen var total efter den grova mordbranden 2018, men steg för steg har de vackra lokalerna återskapats.
undefined
"Det blir en kontrast mellan det moderna och det gamla, men vi följer konstens alla regler för att det ska se ut som under tidsepoken då järnvägshotellet byggdes", säger David Jungell, platschef på Setab.
undefined
Spännande fynd har hittas under renoveringens gång, som en gammal brännvinsflaska och en träsko.
undefined
Renovering av det gamla järnvägshotellet för att göra kontorshotell. 11 april 2024. Gamla Harrys, Stationsplan 6. Mats "Dekor" Carlsson.
undefined
Sedan senhösten har renoveringen av det gamla järnvägshotellet pågått. Från vänster: Sefabs platschef David Jungell, Sofia Lögdahl, uthyrare Jernhusen samt Joakim Arrelid, arbetschef på Sefab.
undefined
Järnvägsområdet från söder. Från vänster: Kullbergska huset (1904), Järnvägsstationen, (1862) Järnvägshotellet (ca 1862, tillbyggt på 1870-talet), Posthuset (1906) och strykjärnet (med det lilla tornet, byggt av August Kullberg 1902, och sålt till SJ 1906).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!