Sällan, om någonsin, har så många våldsbrott skett i Katrineholm på så kort tid.
Den 1 mars inledde polisen förundersökning om mord, sedan en kvinna i 70-årsåldern hittats avliden i en bostad. En man, som fanns i bostaden, greps och anhölls. Han släpptes den 3 mars, efter att åklagaren fått information från den preliminära obduktionen av kvinnan, vilket ger anledning att tro att kvinnan inte blivit mördad.
På kvällen den 3 mars, en fredag, inträffade det så kallade balkongfallet i Katrineholm. Det var vittnen som ringde 112 och när polis och ambulans kom fram till adressen, visade det sig att en kvinna ramlat, blivit knuffad eller själv hoppat från en balkong på fjärde våningen. Kvinnan avled och en man och en kvinna greps och anhölls. Kvinnan släpptes på fri fot efter några dagar, men mannen häktades, skäligen misstänkt för mord, men släpptes veckan efter, dock fortfarande misstänkt.
Än är det oklart vad som hänt, men åklagaren i målet har sagt att det inte finns något som tyder på att det skulle röra hedersrelaterat våld. Redan för tio år sedan sände Sveriges radio programmet "Balkongflickorna", där det beskrivs hur fall från balkonger haft hedersrelaterade förtecken. Unga kvinnor som ansågs ha kränkt familjens heder drevs till självmord genom att hoppa från balkonger.
Några dagar senare, onsdagen den 8 mars, skedde nästa misstänkta grova våldsbrott i Katrineholm. Mitt i rusningstiden vid stationen blev en man misshandlad, så illa att rubriceringen "misshandel" under kvällen ändrades till "försök till mord". Under kvällen greps en ung person, som anhölls men sedan släpptes.
Efter den omnämnda veckan och nu i helgen, skedde nästa våldsbrott. En 50-årig man misstänks för grov misshandel av en yngre man. Händelsen var först rubricerad "försök till dråp", men ändrades sedan till "grov misshandel". Efter helgen släpptes mannen på fri fot.
Peter Göransson är kommissarie vid polisen i Katrineholm och han konstaterar, att oavsett vad utredningarna slutar i rent juridiskt, är det ovanligt med så många våldsbrott i Katrineholm på så kort tid.
– Det är ovanligt att man har två ärenden rubricerade som mord, ett mordförsök och ett dråpförsök, som det här senaste var rubricerat som först. Men jag ser dem som separata händelser. Majoriteten av ärendena har ingen koppling, som jag ser det, till andra brott.
Eftersom brotten i huvudsak inte är exempelvis gängrelaterade, ser inte Peter Göransson att det skulle vara risk för någon våldsupptrappning över tid.
– Jag ser inte det här som det "nya normala". Det är inte min uppfattning att det är osäkrare på stan nu.
Polisens avdelning för grova brott har tillsammans med åklagarmyndigheten hand om ärendena. Men även den lokala polisens resurser går åt, till inledande utredningsarbete, som att knacka dörr, höra vittnen och leta spår.
– De initiala åtgärderna tar tid och kraft. Så är det, men så måste det få vara. Det är grova brott som har drabbat människor, det måste så klart utredas, säger Peter Göransson.
Daniel Eriksson är chef för grova brotts-roteln i Nyköping och Katrineholm. Han instämmer i Peter Göranssons bedömning, att det inte är farligare i Katrineholm nu än tidigare.
– Ett av de här ärendena sker i vad vi bedömer vara kriminell miljö. Men vi ser ingen upptrappning, de andra ärendena är tillfälligheter.
Han konstaterar, att om någon hittas död under oklara omständigheter, måste polisen inleda förundersökning för att kunna ta till rättsliga åtgärder.
Han säger också att hans avdelning har god beredskap för de grova brotten och kan ta hjälp av andra.
– Vid behov kraftsamlar vi i hela Sörmland, men även utanför Sörmland, om vi känner att behovet finns. Om vi har sämre läge än i exempelvis Östergötland får vi låna personal.