Flickor mer inblandade i våld och brott än förr

Utvecklingen i Katrineholm går åt fel håll, när det gäller våld mellan unga. Men många barn utsätts också för misshandel där vuxna är förövare.

I statistiken för Katrineholm sticker flickorna ut. Fler flickor är inblandade i våld mot andra barn.

I statistiken för Katrineholm sticker flickorna ut. Fler flickor är inblandade i våld mot andra barn.

Foto: Gorm Kallestad

Katrineholm2022-03-13 19:02

Under förra veckans kunskaps- och inspirationsdag, på temat "Trygghet barn och unga – en kommun fri från våld", berättade bland annat socialtjänsten och polisen om hur våldet drabbar de unga och barnen. 

– Vi har ett stort problem med våld mellan unga i Katrineholm och våldet bland tjejer har ökat. Under lång tid hade vi mycket våld i krogmiljö i Katrineholm. Men under pandemin har våldet mellan vuxna, i krogmiljö, minskat och våldet bland ungdomar har ökat. Vi har länge sett att det varit mer våld runt skolstarten, men det har också följt med ner på stan, säger kommunpolis Johnny Onbiner. 

undefined
Johnny Onbiner är kommunpolis i Katrineholm.

Något som sticker ut är att flickor oftare än förr misstänks för brott. 2018 var 70 flickor i åldrarna 13 till 18 år misstänkta för brott, 2019 hade siffran ökat till 89 och 2020 var 96 flickor misstänkta för något brott. Siffrorna för 2021 är inte klara än. 

– Vi har generellt en negativ utveckling bland flickor. Det skriver nog de flesta områdespoliser under på, att tjejerna tagit mer plats sista åren, än vi varit vana vid, säger Johnny Onbiner. 

Tjejerna tar mer plats både mot polisen och på andra platser, som i skolan, fritidsgården och i butikerna. 

– De är inte bara passiva och står vid sidan, de är med i "gänget" som stökar och beter sig illa på stan. Jag tror också att det är mycket vanligare att tjejer kommer undan med det de gör, för att killar oftare får mer uppmärksamhet. Men med det sagt är killarna med mycket god marginal fortfarande värre än tjejerna, och kommer förmodligen fortsätta vara det. 

undefined
Våld mot barn och våld mellan barn har delvis tagit över, sedan våld i krogmiljö minskat, enligt kommunpolisen.

När det gäller våldsbrott mellan flickor, stack 2020 ut. Då anmäldes 25 brott av typen "våld mot flicka, 7-14 år", som ökat från 14 brott året innan, för att sedan sjunka igen. Den siffran gäller hela lokalpolisområdet. Men eftersom det rörde sig om ett enskilt år med ökade anmälningar är det tänkbart att bara någon eller några individer stod för ökningen. 

Förutom våld mellan barn och unga utsätts barn i Katrineholm också för vuxnas våld. 

14 procent av barnen i Katrineholm upplever våld i hemmen, elva procent utsätts för barnmisshandel, visar polisens siffror. 

2020 fick socialtjänsten sammanlagt 2 133 anmälningar, som rör 1 013 barn i åldern 0 till 17 år. 312 av anmälningarna rör barn som upplevt våld, eller själva blivit utsatta för våld. 251 av barnen som utsatts är under 12 år gamla. 

– Övervägande handlar anmälningarna om uppfostringsvåld. Det är inte så väldigt vanligt med allvarligt våld, men det förekommer, säger Johanna Säfström, avdelningschef på socialförvaltningens avdelning barn och unga. 

Gruppen barn som utsätts för våld och bevittnar våld ökar, säger hon. 

undefined
Barn som upplever och bevittnar våld. Bilden är arrangerad.

Statistiken för 2021 visar att anmälningarna som rörde barn ökade till 2 519, rörande 1 117 unika barn. Ofta görs flera anmälningar runt samma barn. Av dem hade 429 utsatts för eller bevittnat våld och 354 barn är under 12 år. 

Det finns främst två grupper, där uppfostringsvåldet är vanligare. Den ena gruppen rör familjer, som kommer från länder där våld är accepterat och vanligt. 

– Flera av de föräldrarna vill ha hjälp med sitt beteende, när de förstår att det inte är accepterat i Sverige, säger Johanna Säfström. 

Den andra gruppen som utmärker sig för uppfostringsvåld är där barnen har någon npf-problematik, där föräldraskapet kan innebära stora utmaningar. 

Barn som utsätts för våld

Nationellt centrum för kvinnofrid beräknar att omkring tio procent av barnen i Sverige någon gång upplevt våld i hemmet. Antingen har de själva blivit slagna, eller sett våld. 

Uppgiften om hur många barn som bevittnar eller utsätts för våld varierar. Brottsförebyggande rådet beräknar att 150 000 barn utsätts, regeringen beräknar dem till 210 000. 

Sedan 1 juli 2021 finns "barnfridsbrott", som innebär att det är olagligt att låta barn bevittna våld, exempelvis mellan föräldrarna. 
Källa: NCK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!