Mellan den 22–30 november uppmärksammas matsvinnet inom EU-projektet "Europa minskar avfallet". I 14 kommuner i Mellansverige ska restauranger under veckan uppmuntra sina besökare till mindre matsvinn genom att dela ut matlådor. Kampanjen går under namnet #förResten.
– Vi slänger så mycket mat i onödan, och vi vill uppmärksamma folk på att man faktiskt kan be om att få en matlåda med det som blir över, säger Pernilla Stråhle, kommunikatör på Sörmland vatten och avfall som står bakom kampanjen.
Enligt kampanjen kastas omkring 88 000 ton fullt ätbar restaurangmat varje år i Sverige. Detta är lika mycket som en lunch per invånare varje dag i en hel månad.
EU-projektet "Europa minskar avfallet" har varit aktivt sedan 2009, och just i år är matsvinnet i fokus. Stora och små kampanjer och aktiviteter kommer att genomföras över hela Europa. I flera kommuner i Mellansverige drivs #förResten för att uppmuntra till att kasta mindre mat.
– Den här kampanjen pågår bara i en vecka. Många restauranger har redan jobbat aktivt med sådant här i åratal, men utan att riktigt marknadsföra det, säger Pernilla Stråhle.
Hon anser dock att det fortfarande krävs en attitydförändring till den så kallade doggybagen, och att svenskar får in vanan att be om den.
– I USA är det nästan ofint att inte be att få med sig maten som blir över, säger hon.
– Folk tror kanske att det är lite pinsamt att be om att få ta med maten som blir över, säger Ammar Alobaibi på Riva i Katrineholm, en av de deltagande restaurangerna.
De har hittills inte fått skicka med mer än en doggybag under veckan, men de har för vana att fråga gästerna om de vill ta med maten. Enligt Ammar Alobaibi har de även sett över portionsstorleken för att få ner matsvinnet.
– Det är en viktig fråga. Vi vill se tomma tallrikar, säger han.
På Nya Maistrogrillen är det relativt vanligt att folk tar med sig maten. De ställde ut matlådor på borden i början av veckan, och samtliga har gått åt.
– Det är vanligt att någon som är stressad ber att få ta med resten av maten, säger Morat Ali som jobbar på restaurangen.
För Lennart Larsson som är ute och restauranglunchar är doggybag eller inte doggybag en riktig icke-fråga.
– Jag äter alltid upp maten. Det blir aldrig något över. Hemma ser jag däremot alltid till att spara resterna, det är jag noga med.