- Allt administrativt som försvinner ger oss mer tid med barnen, säger Louise Nordanlind på Saltkråkans förskola.
Vid årsskiftet försvann vab-intyget för att få ersättning vid vård av sjukt barn. Sjukintyget, som skulle undertecknas av personalen på förskola, skola eller fritids, ersätts av slumpvisa kontroller.
Vab-intyget infördes 2008 och visade sig innebära extra pappersarbete för både föräldrar och skolpersonal. Föräldrarna var tvungna att fylla i blanketter med barnens sjukdagar, som sedan skulle kontrolleras av skolor och förskolor. Processen ledde bland annat till att utbetalningar försenades.
- Det innebar mycket onödigt krångel för alla parter, inte minst för föräldrarna. Att intyget nu tagits bort förenklar för alla och även för oss, säger Staffan Karlsson vid Försäkringskassan.
Innan vab-intyget infördes höll Försäkringskassan koll på att "vabbandet" sköttes korrekt genom att slumpmässigt besöka arbetsgivare och förskolor.
- Vi återgår till det normala kontrollarbetet nu. Det fungerar helt enkelt bättre, säger Staffan Karlsson.
På Saltkråkans och Mysaks förskolor i Katrineholm råder det fortfarande en del förvirring kring de nya rutinerna.
- Vi har inte fått någon information utöver den som allmänheten har fått. Vi vet inte riktigt vad det här innebär ännu, säger Lotta Lindén, barnskötare.
Hon tror ändå att lagändringen kan vara positiv för förskolorna.
- Det blir ganska många lappar att gå igenom varje vecka och det kan ta en stund. Särskilt om föräldrarna inte har fyllt i blanketterna ordentligt. Då blir det en längre procedur, säger hon.
Louise Nordanlind, förskollärare, hoppas att slopandet av vab-intyget kommer att leda till att hon och hennes kollegor får mer tid över till barnen.
- Det kommer att bli mindre spring till och från kontoret. Vi kommer alltså inte att behöva gå ifrån barnen lika ofta och det är så klart positivt, säger hon.
Kravet att föräldrar måste anmäla sitt barns sjukdom till Försäkringskassan redan första dagen står dock fast men bereds av regeringen.