Naturutställningen består av två huvudsakliga delar - en fast utställning och en mobil utställning. Den fasta delen informerar om djur- och växtlivet vid sjön Näsnaren samt biologisk mångfald. Den mobila utställningen, som kommer att byta tema några gånger per år är just nu inspirerad av skräp. En del av den är en glasskulptur fylld med diverse skräp, bland annat 1 145 fimpar. En annan del av den mobila utställningen är "Skräpfåglarna". Det är modellfåglar helt gjorda av skräp, fåglarna som skapats av mellanstadieelever på Nävertorps grundsärskola.
Allt skräp på utställningen är insamlat under en och samma dag.
– Först gjorde vi en skräpmätning. Vi var ett team som städade upp och samlade skräp från totalt åtta olika områden runtom i Katrineholm. Bland annat på torget och Duveholmsskolan. Utanför Duveholmsskolans entré var det mest skräp i hela stan, förklarar Linda Aldebert, miljöstrateg/kommunekolog.
Hon är projektledare för utställningen.
Att det är just skräp som är det första temat för den mobila utställningen var väl genomtänkt av Linda Aldebert.
– Nästan allt skräp vi hittade under vår mätning är skräp som människor har kastat med flit. Det är ingen olyckshändelse när man kastar en cigarettfimp eller en glasflaska, berättar Aldebert.
Aldebert förklarar att det finns tre huvudsyften med naturutställningen. Det första är att skapa en medvetenhet hos människor i Katrineholm. En medvetenhet om vad skräpet man slänger ute i naturen gör och hur lång tid det tar innan skräpet naturligt försvinner.
– Det tar jorden ungefär 100 år att bryta ner en vanlig plastkasse, och ungefär 500 år för att en läskburk helt ska försvinna, säger hon.
Det andra syftet är att göra Tornstugan mer attraktiv och att locka ut fler människor ut i skogsmiljön. Aldebert menar att det finns ett flertal utomhusmiljöer runt Katrineholmstrakten som många människor inte ens vet om att de finns.
Det tredje syftet tycker Aldebert tycker är mycket viktigt - hon vill skapa en bra miljö för utomhuspedagogik.
– Genom att skapa en bra miljö där utomhusundervisning kan bedrivas för förskolan och grundskolan tror jag att människor i framtiden kommer ha större förståelse om vår miljösituation. Det krävs för att vi ska ha kvar vår fina natur.