Utspelet i äldreomsorgen: "Förändring skapar oro i början"

"Införandet av handboken är en förändring och en förändring skapar oro i början, jag har full förståelse för det". Det säger Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, efter kritiken från Vänsterpartiet.

Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämden.

Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämden.

Foto: Arkivbilder

Katrineholm2024-04-18 06:30

Nyheten i korthet

  • Ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Johanna Karlsson (S), försvarar införandet av en ny handbok för vårdpersonal trots kritik från Vänsterpartiet.
  • Handboken syftar till att erbjuda heltidsanställning och rättvis fördelning av arbetspass och fridagar, men har mötts av oro från personalen.
  • Karlsson förklarar att förändringar kan skapa oro, men att handboken kommer att utvärderas för att se om den fungerar som stöd för verksamheten.

Tidningen har tidigare berättat att Vänsterpartiet sätter press på majoriteten, kommunledningen samt ledningen för vård- och omsorgsförvaltningen. Detta efter att man under en längre tid hört vittnesmål från nattpersonalen inom äldreomsorgen, om en arbetssituation som blivit ohållbar.

"Vi har kommit till en punkt där personalen vädjar desperat om en förändring och man får inget gehör. Vi står på deras sida i det här. De måste få gehör från ledningen. Ska man göra omorganisationer måste man ha personalen med sig och då måste man prata med personalen", sa Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet, då

Joha Frondelius (KD) konstaterar också, i en interpellation till Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, att oron är stor och just nu massiv. Han undrar bland annat vad hon konkret tänker göra för att få tillbaka arbetsglädjen inom vård och omsorg och hur reservplanen ser ut, om införandet av bemanningshandboken misslyckas.

Johanna Karlsson förklarar att bemanningshandboken syftar till att erbjuda samtliga medarbetare möjlighet till heltidsanställning och för att säkerställa en rättvis fördelning av arbetspass och fridagar följer handboken tydliga riktlinjer för dag- och kvällspass, nattpass samt helgpass. 

– Handboken hjälper oss att strukturera upp vår verksamhet och förenkla samarbetet mellan enheterna. Det som tillkommit i samband med att bemanningshandboken togs fram är att det inte längre är möjligt att lägga arbetspass som är längre än nio timmar inom äldreomsorgen, någon som även gäller för de som arbetar vaken natt inom funktionsstöd, säger hon.

Vänsterpartiet skriver att "man pratar om att personal sjukskriver sig, är stressade och känner att de inte har tillräckligt med återhämtningstid", delar du den bilden?

– Det går inte att svara på utifrån att vi inte har några sjuktal för perioden efter införandet. Sjuktalen följs och analyseras som tidigare kontinuerligt, säger hon. 

Enligt Johanna Karlsson står det inskrivet i handboken att grundschemat ska utvärdera efter var tredje schemaperiod på enhetsnivå.

– En utvärdering för att följa upp om bemanningshandboken upplevts som stöd för verksamheten kommer att göras, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!