Utsatta trafiklärare har lyckats hålla sig friska

Trafikskollärare har inget annat val än att arbeta väldigt nära sina kunder. Enligt en studie löper de stor risk att drabbas av svår covid-19. Men i Katrineholm har de hållit sig friska.

Heidi Tegnemyr ska ta en sista lektion med trafikskolläraren Mikael Hellberg innan uppkörningen väntar. På Sjögrens trafikskola är munskydd obligatoriskt under körlektionerna.

Heidi Tegnemyr ska ta en sista lektion med trafikskolläraren Mikael Hellberg innan uppkörningen väntar. På Sjögrens trafikskola är munskydd obligatoriskt under körlektionerna.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-04-03 15:46

Centrum för arbets- och miljömedicin publicerade härom veckan en studie kring vilka yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av svår covid-19. Undersökningen gjordes med hjälp av uppgifter om personer som vårdats på sjukhus i Stockholm. Underlaget var förvisso litet, men slutsatsen var att trafiklärare och trafikinstruktörer löper 2,7 gånger högre risk att drabbas av svår covid-19 än den yrkesarbetande medelsvensken.

Det innebär att de är mer utsatta än exempelvis sjuksköterskor, läkare och fritidsledare.

I Katrineholm verkar trafiklärarna däremot ha klarat sig bra från covidsmitta.

– Ingen här har haft corona, säger Evalena Axelsson, chef för Trafikskolan mitt i stan.

Hon får medhåll av både Batu Arslan som driver S-E trafikskola och Andreas Nyman, vd för Sjögrens trafikskola.

undefined
På Trafikskolan mitt i stan får elevens handledare, exempelvis föräldern, inte längre åka med i bilen under körlektionerna, säger trafikskolechefen Evalena Axelsson.

Kanske är det de rigorösa åtgärderna som hjälpt personalen att hålla sig frisk.

– Lektionerna i bil är de mest kritiska. Läraren spritar ratt, växelspak och handtag inför och efter varje elev. Både de och läraren ska ha munskydd. Körkortet är avgörande för så många människor, så det är bra att verksamheten kan fortsätta på ett tryggt sätt, säger Andreas Nyman.

På Trafikskolan mitt i stan och S-E trafikskola är munskydden frivilliga, men även där desinficeras bilarna mellan varje lektion. Och inga föräldrar får åka med:

– Tidigare rekommenderade vi att handledaren är med, men inte nu. Det är bara läraren och eleven i bilen, säger Evalena Axelsson.

Även i lokalerna har trafikskolorna vidtagit åtgärder.

– Vi har ju fått större lokaler nu, men vi tar ändå bara in högst åtta personer och de sitter med avstånd, säger Batu Arslan.

undefined
Batu Arslan på S-E trafikskola säger att de informerat tydligt i sina sociala medier om vilka åtgärder de vidtar för att minska smittspridningen. (Arkivbild)

Vissa kurser har också kunnat hållas på distans, men inte alla.

– Vi har fått tillåtelse av Transportstyrelsen att hålla handledarkurs och mopedteori på distans. Men riskutbildning ett – riskettan – får vi inte hålla på distans. Den är menad att framkalla känslor och det är svårare på skärm. Normalt har vi 16 deltagare, men nu tar vi bara in sju i taget, säger Andreas Nyman.

undefined
Andreas Nyman säger att munskydd är obligatoriskt för både lärare och elev vid körlektioner på Sjögrens trafikskola. Den som inte har eget munskydd, får ett på plats. (Arkivbild)

Eftersom eleverna måste vara helt friska, är trafikskolorna generösa med möjligheten att avboka sent. Något som vissa utnyttjat.

– Vissa ljuger och säger att de är sjuka utan att vara det, när de vill avboka. Men det händer sällan och vi märker snabbt om en elev ofta krånglar, säger Evalena Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!