Förslaget om att lägga ner Katrineholmsbaserade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som egen myndighet för att i stället låta den flytta samman med två andra myndigheter med kontor i Stockholm och Göteborg har fått många att se rött.
Tidningen har fått flera uppgifter om att den statliga utredningen lutat sig mot felaktiga uppgifter när den föreslagit en lokalisering i Stockholm i stället för Katrineholm.
I utredningen står det: "Enligt en rapport från Riksrevisionen var 50 procent av de anställda på IAF långpendlare år 2020 och den vanligaste bostadsorten för den gruppen var Stockholm".
Riksrevisonen gör några rader längre ner i rapporten tolkningen att den stora andelen som pendlar från Stockholm beror på kompetensförsörjningsproblem, eftersom andelen pendlare "brukar" sjunka några år efter ett omlokaliseringsbeslut av en myndighet.
Att 50 procent av de anställa på IAF skulle pendla in från Stockholm stämmer inte, menar källor som kontaktat Katrineholms-Kuriren. Det skulle snarare röra sig om tolv personer av cirka 70. Enligt källorna sker också en del av pendlingen från Östergötland eller Närke. Skulle myndigheten flytta till Stockholm skulle det bli mer eller mindre omöjligt att pendla för dessa medarbetare.
IAF:s generaldirektör, Mathias Wahlsten, säger att han inte har några exakta siffror på varifrån hans medarbetare pendlar.
– Vi är många som reser in till Katrineholm för vårt arbete på IAF. De allra flesta bor dock på olika ställen i Sörmland. Det är för tillfället drygt en femtedel som reser in från Stockholm. Katrineholm är den vanligaste bostadsorten bland våra medarbetare, säger Wahlsten.
En annan som reagerat på att uppgifterna från Riksrevisionen använts som beslutsunderlag är kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).
– Jag tycker att utredningen har många brister. Bland annat har man inte använt sig av aktuell fakta. Jag vet att IAF har besökt utredaren och man borde då ha stämt av uppgifterna, säger Söderberg.
Att IAF skulle ha problem med kompetensförsörjningen på grund av sin placering i Katrineholm stämmer inte heller, enligt de uppgifter som Söderberg själv fått av myndigheten.
– Argumenten för att omlokalisera från Katrineholm faller, tycker jag. Jag antar att regeringen tillsatt denna utredning för att effektivisera och spara pengar, men att placera en myndighet i Stockholm kostar avsevärt mycket mer än att ha den kvar här i Katrineholm, säger Söderberg.
Han säger också att kommunens just nu håller på att ta fram en officiell skrivelse till regeringskansliet. Söderberg planerar även ett möte med IAF:s generaldirektör inom kort.
Tidningen söker den särskilda utredaren Ulf Bengtsson för en kommentar.