Det förs fram i en rapport från bildningsnämnden. Utredningen är gjord av Annika Mindedal, lektor och språkutvecklare vid bildningsförvaltningen.
Syftet har varit att kartlägga hur förskola och skola kan förstärka barns språkliga hemmiljö genom stöd till föräldrarna. Det kan bidra till ökad måluppfyllelse i grundskolan, bland annat genom att förebygga läs- och skrivsvårigheter.
Utbildning och undervisning är förskolans och skolans ansvar. Men hemmet är viktigt för barns språkutveckling. Den påverkas starkt av uppväxtmiljön och föräldrarnas egen utbildningsnivå. Där är forskningen entydig.
Därför stödjer pedagogerna barnens språkutveckling också i samverkan med hemmen. Det finns det flera goda exempel på, enligt utredningen.
Framför allt ges inspiration till föräldrarna vid utvecklingssamtal och föräldramöten. Typerna av stöd är främst hemlån av böcker, och uppmuntran till högläsning och samtal med barnen.
Stödet behöver dock förbättras, enligt utredningen. Enkätsvaren från 100-talet pedagoger visar att responsen från föräldrarna är övervägande låg. Dito gäller effekten på barnens språkliga förmåga.
Utredarens slutsats är att det behövs en språksatsning. I en sådan skulle olika yrkesgrupper samverka för att utveckla stödet till rektorer och pedagoger, så att dessa kan ge mer strukturerad hjälp till föräldrarna.
Förslaget och utredningen har nu lämnats vidare till kommunstyrelsen.