Uppstickaren Matpiraten redo för expansion

Matpiraten har skördat stora framgångar tack vare sin snabbfotade organisation och satsning på Godisgrottan och utländsk mat. Framtidsvisionerna handlar om e-handel och expansion till fler orter.

Patrik Wirlén och Mio Svahn driver Matpiraten i Katrineholm och Hallstahammar.

Patrik Wirlén och Mio Svahn driver Matpiraten i Katrineholm och Hallstahammar.

Foto: Joachim Sorbe

Katrineholm2021-04-15 14:23

Den fristående butiken Matpiraten startades av Patrik "Peppe" Wirlén och Mio Svahn i februari 2016 i lokalen som Coop lämnat ett drygt år tidigare på Lövåsens handelsområde.

– Några undrade hur vi skulle lyckas när inte ens stora Coop lyckades. Vi var ödmjuka inför uppgiften, men vi trodde oss ändå veta ungefär vad marknaden ville ha och det funkade ju, säger Patrik Wirlén.

– Vi tänkte nog att kan vi sälja för 85-90 miljoner, men nu är vi uppe i över 120 miljoner. Det har gått otroligt bra.

2019 öppnade kompanjonerna en andra butik i Hallstahammar som snabbt blev en succé även den. 

– Där är vi uppe på en bit över 80 miljoner, säger Patrik.

Är det så att det skulle kunna bli fler butiker?

– Ja, det kan det mycket väl bli.

Patrik menar att en orsak till att butikerna har gått bättre än förväntat är grundarnas stora erfarenhet av dagligvarubranschen. Mio har tidigare varit distriktschef och Patrik kedjechef på Coop.

– Om jag inte hade suttit i ledningen för Coop hade jag inte haft koll på så mycket, som till exempel förhandling av hyror. Det gäller att tänka smart hela resan, säger Patrik.

– Mio och jag är två personer som aldrig är nöjda. Vi uppfinner hjulet varje dag. Vi har inga centrala strukturer bakom oss utan vi gör allt själva.

Mio ansvarar för försäljning och personal och Patrik för avtal och ekonomi. Butiken i Katrineholm har 48 anställda och butiken i Hallstahammar 32. Matpiraten ingår i Den Svenska Matrebellen som består av cirka 35 fria handlare som gemensamt köper in varor från Bergendahls som bland annat äger City Gross.

– Matrebellerna har ökat sin volym varje månad under de över 100 månader som de funnits vilket också är helt unikt på svensk dagligvarumarknad, säger Patrik.

Patrik menar att en konkurrensfördel gentemot de stora kedjorna är att Matpiraten har en snabbfotad organisation.

– Jag och Mio kan från den ena dagen till den andra helt ändra inriktning på vår butik om vi skulle vilja. Vi har också en underbar personalstyrka i båda butikerna som kommer med sin input. Det är ständiga förbättringar varje dag, varje timme, varje minut. Vi får in 100 ton varor varje vecka på baksidan som ska flyttas till hyllan, ner i korgen, genom kassan och ut. Det är egentligen det man måste optimera allra mest, säger Patrik.

– ICA, Coop och Axfood har automatordersystem. Där säger ju hyllan till när ketuchpflaskorna börjar ta slut så att det skickas nya med nästa leverans.

På Matpiraten är det personalen som gör inköpen och då går man mer på fingertoppskänslan.

– När vi vet att det blir varmt till helgen beställer vi mer hamburgare och hamburgerbröd så att vi har det hemma på fredag. Automatordersystemen går på snittdata från förra året och måste kalibreras om.

Patrik lyfter även fram att Matpiraten har butiksstyckat kött i båda sina butiker.

– Allt manuellt fläskkött vi säljer i disken kommer från Rockludna gård i Sköldinge.

Matpiraten får även fiskleveranser sex dagar i veckan.

– Det har jag aldrig varit med om på en endaste butik jag har varit på tidigare.

På frukt och grönt-avdelningen arbetar Matpiraten till skillnad från många andra matbutiker med 5-6 olika leverantörer istället för bara med någon enstaka. Det medför bland annat att de konventionella bananerna är billigare än på många andra ställen. Matpiraten satsar även mycket på försäljning av kyckling.

En annan förklaring till framgången är satsningen på mat från olika länder.

– Vi vill vara en butik för alla, säger Patrik.

Han har tagit reda på vilka länder invandrarna i Katrineholm och Hallstahammar kommer från. Butiken har sedan satsat på att köpa in mat som är typisk för de länderna och sälja den i en särskild avdelning. Här finns bland annat många arabiska kryddor, exempelvis koriander och godis utan gelatin. Efterfrågan på den utländska maten har ökat när pandemin satt stopp för många utlandsresor.

Patrik beskriver Godsgrottan som lite av butikens hjärta.

– Godisgrottan är något som vi uppfann. Det finns ju godisbutiker i varenda gatuhörn så vi undrade varför man inte kan ha det i en stor butik som vår? Så vi byggde den här.

Godisgrottan har sedan utökats i flera omgångar.

– Vi har 430 olika sorters lösviktsgodis. Hallstahammar har en nästan lika stor Godisgrotta. På årsbasis säljer vi över 100 ton godis i båda butikerna.

Matpiraten har ännu inte någon e-handel, men kunder kan ringa eller mejla in ordrar.

– Vi har gjort på det gamla viset som handlaren på byn gjorde. Det tar tid för oss, men det är jätteuppskattat bland många äldre som inte har en it-kunskap, säger Patrik.

Om kunderna handlar för över 500 kronor kör Matpiraten ut varorna i KFV-regionen.

– Det växer alltmer. Vi har köpt in en elbil lokalt för att tänka på miljön.

Patrik menar att det är ofrånkomligt att Matpiraten också kommer att satsa på e-handel. I Sverige har matförsäljningen på nätet ökat under pandemin och ligger idag på mellan 5 och 7 procent av den totala matförsäljningen.

I fiket får bara en person sitta vid varje bord på grund av pandemin. Personal har flyttat över från fiket och butiken till att plocka ordrar som beställs via telefon och mejl.

2018 införskaffades den populära pantautomaten Pantamera Express där man kan hälla burkarna direkt ur påsen ner i ett fack istället för att panta en burk i taget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!