I veckan lämnades en stämningsansökan in till Eskilstuna tingsrätt om brott mot anställningsskyddslagen (LAS) och diskrimineringsskyddslagen. Den rör en kvinna som under hösten sades upp från sin fasta tjänst på Kullbergska sjukhuset.
I augusti påtalade arbetsgivaren att kvinnan, som arbetade på en mottagning, hade varit inne i en släktings journal under tre minuter och att detta var ett mycket allvarligt brott.
Själv minns inte kvinnan händelsen och menar att någon annan måste ha loggat in på hennes dator, då inloggningsuppgifter var inskrivna i hennes kalender. Enligt kvinnan kunde vem som helst på arbetsplatsen enkelt ha kunnat logga in på hennes dator.
Sex dagar senare frågade en kollega hur släktingen mådde, då hon vårdat personen. Kvinnan föreslog att kollegan skulle kolla släktingens hälsotillstånd i hens journal och stod bredvid när detta gjordes.
Dagen efter fick arbetsgivaren en signal om misstänkt dataintrång. Kvinnan upplystes om att hon vid fem tillfällen mellan april och augusti hade gått in i släktingens journal utan tillstånd. Enligt arbetsgivaren hade hon även förmått kollegan att öppna den efter påtryckningar.
I september stängdes den anställda av från sitt arbete på grund av misstanke om dataintrång och sades sedan upp.
Enligt kvinnan fick hon först i mitten av augusti veta att hon måste anteckna skälen till att hon sökte i en patients journal. I stämningen påtalas även att kvinnans kollegor har gjort sig skyldiga till dataintrång, utan att få tillsägelser eller varningar.
Vidare uppges att sjukhuset i kvinnans egen journal har beskrivit henne som "den utländska kvinnan" och angett att patienter inte vill bli behandlade av henne på grund av hennes etniska ursprung. Detta anförs för att påvisa att hon systematiskt blivit utsatt för etnisk diskriminering.
Enligt stämningen saknar uppsägningen saklig grund och att den verkliga orsaken är kvinnans etniska ursprung. Nu yrkas att den tidigare arbetsgivaren ska betala ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor för brott mot LAS och en diskrimineringsersättning på 75 000 kronor för åsidosättande av diskrimineringslagen.
Kvinnan är medlem i en arbetstagarorganisation, men vill inte biträdas av denna. I stället har stämningsansökan lämnats in till tingsrätten av specialistbyrån inriktad på arbetsrätt.