Världspremiär i Katrineholm för unikt pilotprojekt

Varje år kostar vattenskador försäkringsbolagen multum. Nu går fastighetsbolaget Hyreshuset, Länsförsäkringar Södermanland och techbolaget Quandify ihop i ett pilotprojekt som genomförs under våren.

Olle Henning från techföretaget Quandify ser till att säkra hyreshuset i Katrineholm från vattenskador med ett avancerat mät- och kontrollsystem.

Olle Henning från techföretaget Quandify ser till att säkra hyreshuset i Katrineholm från vattenskador med ett avancerat mät- och kontrollsystem.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-02-07 20:45

I Hyreshusets flerfamiljshus på Smålandsgatan 12 är det fullt hus i tvättstugan. Olle Henning, medgrundare av bolaget Quandify, installerar utanpåliggande vattenmätare på rören. De ska mäta vattenflödet med hjälp av ultraljud.

I kombination med andra uppkopplade enheter, som vattenfelsbrytare och läckagedetektorer i varje lägenhet, ska fastigheten säkras från vattenskador. Dessutom mäter utrustningen den exakta förbrukningen av varm- och kallvatten för var och en av husets sju lägenheter.

– Sedan länge har man ju jordfelsbrytare för el och brandvarnare för att minska brandrisk. Att inte vattenfelsbrytare införs som byggstandard är konstigt. Om man ser till vad det kostar om man får en vattenskada, är installationen av den här utrustningen en spottstyver, säger Olle Henning. 

undefined
Trio med vattenfelsbrytare, läckagedetektorer och utanpåliggande vattenmätare ska tillsammans säkra huset från vattenskador.

Det unika pilotprojektet genomförs nu i Katrineholm i samarbete med Hyreshuset och Länsförsäkringar Södermanland.

– Vattenskador utgör hälften av skadorna i flerbostadshus och det ligger i både vårt, kundens och miljöns intresse att begränsa dem. Flest vattenskador upptäcks i kök och det vanligaste felet är att avloppsslangen till diskmaskinen läcker eller spricker, förklarar Kurt Högström som är senior rådgivare på Länsförsäkringar Södermanland. 

Han berättar att Länsförsäkringar sedan tidigare satsat på att erbjuda sina villakunder så kallade Leakbots, uppkopplade vattenvarnare.

– Det sparar åtskilliga miljoner, men de funkar inte i flerbostadshus där flera personer använder samma stam. Därför genomför vi det här pilotprojektet.

Elin Hast är projektchef och hållbarhetsansvarig på Hyreshuset. Hon tycker det finns flera fördelar med att bolagets fastighet är spelplats för pilotprojektet.

– Dels upptäcks eventuella vattenläckor i tid, men sen är det även så att utrustningen mäter vattenförbrukningen per lägenhet. I dag ingår vattnet i hyran, men det här kommer ändå att ge våra hyresgäster en måttstock på hur mycket vatten de gör av med. I förlängningen innebär mättekniken att vi kan debitera vattenkostnaden utifrån förbrukningen, men det är en hyresförhandlingsfråga, säger hon.

undefined
Elin Hast är projektchef och hållbarhetsansvarig på Hyreshuset.

Pilotprojektet ska pågå under drygt ett år och i maj kommer en första avstämning att göras för hur det uppkopplade systemet fungerar på Smålandsgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!