I fjol invigdes det lilla skolhuset från Djulö skola och nu är den äldsta och största skolbyggnaden, som också var den första skolan i Katrineholm, under återuppbyggnad.
När Katrineholms kommun ville riva Djulö skola, med den äldsta byggnaden från 1860, väcktes folklig opinion mot rivningen. Så småningom klev Fredrik Åström, ägare till Dufweholms herrgård och byggnadsvårdsintresserad samlare av gamla hus in, och köpte byggnaderna. I oktober 2017 flyttades lilla skolhuset, stora skolhuset och tvättstugan till herrgårdens område, där redan flera andra äldre hus fått ny adress. Sedan dess har det stora skolhuset legat märkt och nedpackat.
– Vi har haft den väl förvarad här i specialbyggda hus och timret har legat luftat. Det har hållit bra. Det är en stock där det kommit in lite väta, som vi får byta ut, säger Fredrik Åström.
Men nu är väntan slut. I drygt två veckor har byggarna Tadas Domarkas och Eimantas Leckauskas lyft de tunga 1800-talsstockarna, med årsringar så täta att de knappt går att räkna, på plats på grundens gråstenar, med lindrev mellan stockarna och trädymlingar som håller dem samman.
Huset är på 240 kvadratmeter per våningsplan, med stor skolsal i mitten och gammal lärarbostad på ena gaveln. När altan och entré byggdes till vid någon tidpunkt gjordes inte anslutningen mellan huset och tillbygget rätt. I skarvarna har regn skadat timret, som i delar behöver bytas. Där hugger byggarna bort det skadade träet och ersätter med nytt virke. En vanligtvis svag punkt är syllstocken, längst ned mot stengrunden i timmerhus.
– Ofta är man medveten om att nedersta syllen kan vara dålig, för den har legat för nära marken. Men Djulö skola stod högt och väldigt fritt och fint. Nedre syllen har klarat sig bra på de flesta ställen, säger Fredrik Åström.
I mars räknar Fredrik Åström och byggarna med att taket är lagt. Det blir återbrukat enkupigt tegel från en äldre ladugård. Därefter ska bygget vila ett år, för att takets och väggarnas tyngd ska stabilisera stockarna och grunden, "sätta sig".
– Vi har inte riktigt bestämt om det ska bli hotellrum, eller fler konferenslokaler, eller utställningslokaler. Det ska vi bolla med vår arkitekt och byggnadsantikvarie. Men det är fantastiskt att se vilken kvalitet och vilka yrkesskickliga hantverkare det varit redan när huset byggdes. De har pysslat med sneda stockar som är allt från 15 till 30 centimeter tjocka och så blir det rakt ändå i slutänden.