Ungdomar ska vinkas in i arbete

Vinka-in, så heter det senaste initiativet för att få ner ungdomsarbetslösheten i Katrineholm och Vingåker. I maj öppnas portarna på Friggagatan 5.

Katrineholm2015-03-04 13:49

Ungdomsarbetslösheten är sakta på väg nedåt, men fortfarande är knappt 20 procent av ungdomar mellan 18 och 24 år i Katrineholm utan jobb. För att råda bot på detta startades projektet Vinka-in i november förra året.

Målgruppen är ungdomar som förutom arbetslöshet har ytterligare svårigheter, det utvecklingsledaren för projektet Charlotte Kvarnhem kallar komplex problematik. Det kan handla om allt från missbruk eller en funktionsnedsättning till antisocialt beteende eller dålig dygnsrytm.

– I dag ser vi att insatserna inte alltid räcker till. Det händer för ofta att de här ungdomarna bollas mellan myndigheter och får börja om på ruta ett, säger Charlotte Kvarnhem.

Bakom projektet står Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landstinget och Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Som exempel på komplex problematik beskriver Charlotte Kvarnhem en arbetslös 18-åring, vi kan kalla honom Pelle. Han får försörjningsstöd från kommunen och blir skickad till Arbetsförmedlingen för att söka jobb. Pelle dyker inte upp på sina obligatoriska möten och blir därför av med försörjningsstödet, och hamnar därefter i missbruk. Varken socialkontoret eller Arbetsförmedlingen får någon helhetsbild över Pelles situation.

– Ofta blir det lite tankekrig när ungdomarna skickas mellan myndigheter. Den egentliga problematiken, om det så är missbruk eller något annat, kommer aldrig upp till ytan, säger Tobias Sander som är arbetsmarknadscoach på Viadidakts Ungdomstorget.

Det är det här problemet som Vinka-in vill komma åt genom att samla personal från flera olika instanser under ett och samma tak, på Friggagatan 5 i Katrineholm och på Åbrogården i Vingåker. Ett 20-tal personer från de olika myndigheterna kommer att arbeta i den nya lokalen i Katrineholm, hur många det blir i Vingåker är ännu inte klart. Ett liknande projekt inleddes i Umeå 2009 och har nått stora framgångar.

– Det är viktigt att vi inte kopierar Umeås metoder utan gör en modell som fungerar här i Katrineholm och Vingåker, säger Charlotte Kvarnhem.

Hon uppskattar att det finns ungefär 400 ungdomar i Katrineholm och Vingåker som passar in i målgruppen, varav 300 redan är identifierade.

Det är Samordningsförbundet RAR i Sörmland som finansierar projektet under en implementeringsperiod på två år, efter det väntar en utvärdering. Drygt 4 miljoner kronor har avsatts för Vinka-in under perioden. Pengarna ska användas till lokalhyra och andra kostnader, personalen på plats fortsätter sina anställningar på respektive myndighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om