Förberedelserna innan studentdagen börjar tidigare för varje år. Hela sista terminen är färgad av fester, middagar och utflykter. Aktiviteter som kan bli kostsamma för en student.
För fyra av tjejerna på Duveholmsgymnasiet har sista året betytt studentupptakt. Inte bara har den vita klänningen hängt i garderoben sedan i höstas utan läsåret har också spenderats med att planera, förbereda och genomföra studentfester. Genom sitt UF-företag har de tagit på sig att göra våren oförglömlig för alla studenter.
– Vi har lagt alla fester veckan efter studiebidraget, så att så många som möjligt ska kunna gå, säger Tilda Lycke.
Tillsammans med en av krogarna i stan har tjejerna ordnat sex temafester. I december hade studenterna after ski och sedan dess har neon- och galakvällar anordnats. Vanligtvis kostar inträdet till krogen mellan 100 och 200 kronor. Studentfesterna har hållits på onsdagar och inträdet har kostat 60 kronor.
Förutom partykvällarna har våren varit fylld av andra pengaslukare som studentkryssning till Åland och studentbal. Det är tre veckor kvar till studenten och Freija Lundqvist menar att hon redan spenderat flera tusen kronor. Men det behöver inte vara så dyrt.
– Man behöver inte lägga så mycket pengar. Har vi till exempel parkhäng så kan man ju komma dit tomhänt.
Förra veckan satt klassen på en uteservering. Då var det flera som kom dit och satte sig, utan att beställa någonting att äta eller dricka.
En av de dyrare sakerna som de flesta ändå väljer att köpa är studentmössan. De flesta av tjejerna valde kristallpaketet, där de får designa sin egen studentmössa med text, färg, band, stämplar och glitterdetaljer. Det gamla konceptet med en svart-vit mössa där färgen på ett tunt band visade vilken utbildning du läst har försvunnit mer och mer. Studenterna väljer nu favoritfärger på band och pin och skriver både namn, smeknamn och skola på mössorna.
Tilda Lycke berättar att hennes mössa kostade närmare 1 800 kronor, vilket är ett av de dyrare alternativen.
– Man kan ju välja ett billigare alternativ men även den billigaste mössan kostar över 500 kronor, säger Freija Lundquist.
De menar att en mössa är någonting man vill ha och att man kanske känner sig utanför om man inte köper någon. En annan utgift som är svår att undvika är studentflaket. När sista skoldagen är slut springer studenterna enligt tradition ut genom dörren och upp på ett flak. Sedan åker de några ärevarv runt stan innan de tar emot släkten hemma. Den som inte vill vara med på flaket missar en enligt många stor del av firandet och klassens sista dag.
– Man måste betala flaket för att få stå på det, säger Victoria Forsell.
Även om man kan göra allt från att sy sina egna kläder, till att leta i någon annans garderob eller ta något man redan har för att få ner klädkostnaderna och inte följer med på de aktiviteter som kostar mycket är tjejerna överrens om att det är kämpigt att komma billigt undan studenten.
– Det kan bli billigare, men aldrig gratis.