Ungdom inlåst på Sis-hem i tio månader

En ungdom har tillbringat 10 månader på en låst avdelning på ett Sis-hem. Nu anmäler socialförvaltningen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

På Sis-hem vårdas ungdomar som behöver hjälp med missbruk, kriminalitet, aggressivitet, utåtagerande beteende och självdestruktivitet.

På Sis-hem vårdas ungdomar som behöver hjälp med missbruk, kriminalitet, aggressivitet, utåtagerande beteende och självdestruktivitet.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Katrineholm2024-06-04 11:51

I början av februari fick socialnämnden i Katrineholm ett skriftligt klagomål från det Sis-hem som ungdomen befann sig på. Ett par dagar senare inledde socialförvaltningen en utredning. 

I klagomålet står det att läsa att socialtjänsten har brustit i uppföljningen av ärendet och inte tagit fram planering och konkreta alternativ för att ungdomen ska kunna flytta vidare till ett HVB-hem eller ett familjehem. Det har, enligt klagomålet, fått till följd att personen har återfallit i självskadebeteende.

undefined
Så här kan en inhägnad rastgård på ett Sis-hem se ut.

Av utredningen framgår att ärendet är mycket komplext och att det har varit svårt att hjälpa den unga människan. Under kort tid har hen varit på ett tiotal olika familjehem och HVB-hem.

Dokumentation och intervjuer visar att socialtjänsten varit mycket aktiv för att hitta lösningar för ungdomen. Ett citat i utredningen lyder: "Vi dammsög hela Sverige på möjliga HVB-hem".

Socialförvaltningens utredare menar att orsaken till den långa inlåsningen till viss del hänger ihop med bristande uppföljning kring vården. "Det är dock möjligt, eller till och med rimligt, att XX skulle varit på en låst eller öppen avdelning på SIS hela den här tiden i vilket fall. Det skulle naturligtvis ha skett enligt tydliga rutiner för uppföljning och beslut", skriver han. 

Beslut om vård på en låst Sis-avdelning gäller som längst i två månader, men kan förlängas flera gånger.

Utredaren menar att ärendet ska ses som risk för allvarligt missförhållande. Var ungdomen bor i dag framgår inte av utredningen.

Vad är ett Sis-hem?

Statens institutionsstyrelse, Sis, ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård.

Myndigheten har 23 ungdomshem.

Vårdformen skapades för att kunna låsa in äldre tonåringar med missbruk och kriminalitet. Hit kommer också ungdomar som behöver hjälp med aggressivitet, utåtagerande beteende och självdestruktivitet.

Här vårdas också ungdomar som döms till sluten ungdomsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!