I januari gjordes 181 orosanmälningar om barn till socialtjänsten, varav 61 rörde unga mellan 13 och 17 år. I november gjordes 282 anmälningar, varav 110 rörde unga mellan 13 och 17 år, vilket tidningen rapporterade om häromdagen.
Med anledning av att stöket bland ungdomar har ökat lavinartat, ska kommunen inrätta en ny tjänst. Det handlar om en person som ska samordna insatserna mellan skola, socialtjänst, polis samt ungdomarnas föräldrar eller andra närstående.
Joha Frondelius (KD) ger inte mycket för att en samordnare ska lyckas lösa problemen. Tjänsten som sådan har han inget emot, däremot anser han att stora delar av problematiken beror på att arbetsbelastningen på socialförvaltningen är för hög.
– I åtta år satt jag i socialnämndens utskott. I början hade vi väldigt många ärenden om barn och unga, som lagts på hög. Det gick för sakta på grund av hög arbetsbelastning och personalbrist. Nu är det 2021 och vi har en repris. Finns det inte personal som kan hantera ärendena, blir barnen utan åtgärd och våldskapitalet ökar. Då spelar det ingen roll att vi har en samordnare, säger Joha Frondelius.
Han anser att en stor organisationsförändring måste till eftersom han tycker att socialförvaltningen tappat greppet om situationen.
– Vi har inte kommit någonstans sedan 2013, utan står och stampar på samma ruta. Det upprör mig att läsa att vi fått in 282 orosanmälningar i november. Vi måste förändra organisationen i grunden för att komma till rätta med problemen. Därför föreslår jag att man flyttar den del av socialförvaltningen som rör barn och unga, till bildningsförvaltningen, så att samordningen blir bättre, säger han.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker inte att man bör blanda äpplen med päron.
– Jag tycker att Joha Frondelius blandar ihop två olika frågor. Det ena handlar om att handläggarna som hade anställts på socialförvaltningen tackade nej i sista stund. Då blev man kort om folk och fick ta in konsulter i stället. Den här samordnaren kommer delvis att jobba med andra frågor. Vi kommer också att ha personer från socialförvaltningen på Järvenskolan, som kan jobba med ungdomarna på plats. Där ser jag inte att lösningen är att en del av socialförvaltningen ingår i bildningsförvaltningen, säger han.