Romantisk syn på kriminalitet finns även här

För några år sedan, säger kommunpolis Ted Bäck, var det tidigt att börja arbeta mot kriminell livsstil med unga på högstadiet. Nu är det ofta för sent om man väntar till högstadiet.

Kommunpolis Ted Bäck berättar att romantisering och glorifiering av den kriminella livsstilen förekommer även här. "Men det är inte polisen man ska vara rädd för", säger han.

Kommunpolis Ted Bäck berättar att romantisering och glorifiering av den kriminella livsstilen förekommer även här. "Men det är inte polisen man ska vara rädd för", säger han.

Foto: Cecilia Ehrencrona, Roger Culmsee

Katrineholm2023-09-04 06:58

Våld – även det dödliga våldet – går ned i åldrarna. Likaså glorifiering och mytbildning runt den kriminella livsstil, som leder fram till gängskjutningar, som dem Nyköpingsborna fått skåda de senaste dagarna. 

Efter skjutningarna i veckan och sommarens händelser, där två pojkar från Nyköping försvann och sedan hittades mördade, konstaterar både områdespolisens i Nyköping chef, Tobias Kjell till radion och kommunpolisen Ted Bäck i Katrineholm till tidningen, att ungdomar som dras in i kriminalitet, tror att det leder till lycka och framgång. 

– Vi ser hur det glorifieras, livet som utmålas med snabba pengar och status. Vi ser tendenser till det i Katrineholm, Flen och Vingåker också, säger Ted Bäck. 

Polisen, skolan, kommunen och vårdnadshavare måste börja jobba tidigt med unga i riskzonen, för att stävja tendenserna till att de dras in i kriminella miljöer. Och det arbetet måste ske tidigare och tidigare, säger Ted Bäck. 

– För några år sedan var det tidigt, att arbeta med ungdomar i högstadiet. Nu är det ofta för sent om man väntar så länge som till högstadiet. 

Han fortsätter: 

– Unga som anammar den här stilen tycker att det är häftigt. Vi måste jobba med att förklara att det glamorösa snabbt kan övergå till att bli läskigt och farligt. 

undefined
Avspärrningar i Nyköping efter sprängning i ett bostadsområde, under natten mellan onsdag och torsdag.

Bland unga som är på väg in i kriminalitet sprids bilden av att polisen är ens fiende, säger Ted Bäck. 

– Det sprids att man ska akta sig för polisen. Men man kan lätt hamna i lägen där ens kompis blir ens fiende, att ens kompis är beredd att döda en. Vi försöker förklara att det inte är polisen man ska vara rädd för. 

Ofta börjar det med något litet. Någon kompis ber en ge en väska till någon, eller hålla utkik på något ställe. 

– Men det eskalerar ofta fort, man pressas att göra saker. Då blir man rädd och kontaktar oss. 

Han varken vill eller kan gå in på motiven till våldsvågen i Nyköping, men konstaterar att rent generellt handlar det ofta om narkotika. 

– Mycket av den organiserade brottsligheten bottnar i narkotikahandeln. Det kan finnas andra anledningar också, som att någon är kränkt. De blir väldigt kränkta för olika saker. Blir man kränkt är man idag beredd att göra mycket grövre saker än vad man var förut. Vi ser det här hos unga personer, vars konsekvenstänkande inte är utvecklat.

Har skjutvapenvåldet kommit närmare våra trakter? 

– Man kanske upplever Nyköping som närmare. Eller så är det så etablerat i Eskilstuna, när det sker i Nyköping skapar det oro och osäkerhet. Men som samhället varit de senaste två åren är det tyvärr vardag med sprängningar och skjutningar. Det har spridit sig från storstäderna. 

undefined
Polisinsats i Nyköping efter en skjutning under natten till tisdagen.

Ted Bäck konstaterar dock att gängproblematiken som de större grannstäderna har inte finns här. 

– Vi har inget utsatt område, men vi har haft skjutningar även här, misstänkta skottlossningar. Vi gör ändå bedömningen att vi än så länge inte ser den oron. Men det kan ändras väldigt fort. Glorifieringen av livsstilen finns även här. 

För tillfället har polisen en kampanj just om hur unga rekryteras och vad föräldrar ska vara uppmärksamma på. Ted Bäck hoppas att våld och skjutningar ändå skrämmer en del unga. 

– Vi pratar om ett 70-tal skjutningar per år. Jag tror att det skrämmer en del unga. Folk vill inte ha det så här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!