Unga drack mer förr

När valborg står för dörren är det lätt att förfasas över unga människors alkoholkonsumtion. Men faktum är att andelen niondeklassare som dricker alkohol har i stora drag minskat kontinuerligt sedan 1970-talet. Bland vuxna är trenden den motsatta. De dricker mer.

Katrineholm2012-04-28 05:00

- Kanske är det så att om man vill vara radikal som ung i dag så avstår man från alkohol, säger Nikolaus Koutakis, från Vingåker, forskare i psykologi på Örebro universitet.

Enligt Nikolaus Koutakis har alkoholkonsumtionen bland vuxna i Sverige ökat betydligt under de senaste 10-15 åren. Den ökade konsumtionen har flera förklaringar, Nikolaus Koutakis nämner bland möjligheten att köpa baginbox-vin på Systembolaget och Sveriges inträde i EU.

- I och med inträdet i EU är det möjligt att åka till Danmark och Tyskland och fylla bilen med billig alkohol. Och det gör ju folk. Många småbarnsföräldrar har ett restauranglager med öl i sina garage.

Men bland ungdomar är trenden den motsatta. Enligt 2011 års undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har kurvan över andelen unga som dricker alkohol i stort sett pekat nedåt sedan 1970-talet. 2011 var andelen niondeklassare som druckit alkohol nere på rekordlåga 54 procent bland pojkarna och 58 procent för flickorna. Det är de lägsta siffrorna på 40 år. De kan jämföras med till exempel siffror från 1977 då 88 procent av pojkarna och 91 procent av flickorna hade druckit alkohol.

- Att ungdomar dricker mindre är en global trend. Det gör även ungdomar i till exempel Storbritannien och Danmark, säger Nikolaus Koutakis.

Även andelen niondeklassare som intensivkonsumerar alkohol, alltså dricker mer en flaska vin eller motsvarande vid ett och samma dryckestillfälle, var färre 2011 än 2010. Men för den här gruppen är kurvan över en längre tid mer komplex. Till exempel har andelen flickor som intensivkonsumerar alkohol gått om andelen pojkar, något som är historiskt ovanligt.

Inför valborg har forskaren Nikolaus Koutakis ett konkret råd till alla tonårsföräldrar

- Det är viktigt att vuxna har tydliga förväntningar på ungdomar att de inte ska dricka alkohol, säger han.

Enligt honom tror många vuxna att det bästa sättet att få bukt med ungas alkoholdrickande är att inte göra det till en förbjuden grej. Eftersom det förbjudna lockar mer. Men det är fel, anser han.

- Vi vet från forskning att de föräldrar som låter sina barn smaka alkohol, att det är de barnen som kommer att kröka ihop med sina kompisar i större utsträckning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om