Undersökte populär matregel: "Bakterier samlas inom fem sekunder"

Om huskurer skrämmer bort bakterier och om femsekundersregeln om mat på golvet stämmer, har fyra elever i trean på Naturprogrammet undersökt i sina gymnasiearbeten.

Blivande studenterna Emilia Söderberg, Maja Karlsson, Lisa Ekholm och Linnéa Rickardsson har ägnat sig åt bakterier i sina gymnasiearbeten.

Blivande studenterna Emilia Söderberg, Maja Karlsson, Lisa Ekholm och Linnéa Rickardsson har ägnat sig åt bakterier i sina gymnasiearbeten.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2024-05-16 11:56

Nyheten i korthet

  • Gymnasieelever på KTC i Katrineholm har i sina gymnasiearbeten undersökt huruvida "femsekundersregeln" stämmer, en populär men osäker regel om att mat som tappats på golvet kan ätas om den plockas upp inom fem sekunder.
  • Eleverna lät olika livsmedel ligga på golvet i fem sekunder och i 30 sekunder, och fann att alla livsmedel samlade på sig bakterier, även på fem sekunder.
  • I ett annat gymnasieprojekt testades antibakteriella egenskaper hos olika huskurer, med vitlök, äppelcidervinäger och ren pepparmintsolja som de mest effektiva ingredienserna.

Man tappar en smörgås i golvet och någon ropar: "femsekundersregeln!" Regeln är den populära, men kanske inte helt vetenskapliga, uppfattningen att mat som bara legat på golvet ett par sekunder är ofarlig att ta upp och äta. 

Linnéa Rickardsson och Lisa Ekholm, som snart tar studenten från naturvetenskapliga programmet på KTC i Katrineholm bestämde sig för att i sitt gymnasiearbete ta reda på om regeln stämmer eller inte. 

– Det var min idé att vi skulle göra om femsekundersregeln, men det är ingen originalidé. Jag såg ett klipp med tips på vad man kunde göra sitt gymnasiearbete om och det var en av idéerna, säger Linnéa Rickardsson. 

De testade med fyra livsmedel i skolans laboratorium. Citron, rå potatis, stekt potatis samt stekt ägg. De "tappade" de fyra livsmedlen på samma golv. Varje livsmedel hade de i tre exemplar. Ett fick ligga på golvet i fem sekunder, ett i 30 sekunder och ett var nollmaterial, som inte låg på golvet alls. Efter golvet lades livsmedlen i agarlösning för att odla bakterierna, så att de kunde mätas.  

Alla livsmedel samlade på sig bakterier när de låg på golvet och alla livsmedel utom citronen samlade på sig fler bakterier när de låg på golvet den längre perioden. 

– Det tyder på att det är fler bakterier efter 30 sekunder, men också att regeln förmodligen inte stämmer. Bakterier samlas även inom fem sekunder, säger Lisa Ekholm. 

Den råa potatisen hade dragit till sig bakterier redan innan den tappades på golvet och fuktiga livsmedel samlade på sig fler bakterier än torra. 

De vet inte om de själva kommer att följa femsekundersregeln i fortsättningen. 

– Vi är nog mer benägna att ta upp torra livsmedel än fuktiga. Men på hyfsat rena ställen är det nog inte så stor fara, säger de. 

På samma tema, bakterier, har två andra naturelever gjort sitt gymnasiearbete. 

– Vi har undersökt den antibakteriella effekten i olika huskurer, förklarar Maja Karlsson, som jobbat ihop med Emilia Söderberg. 

De har testat effekten av sex vanliga ingredienser i huskurer på två bakteriesorter. Det var vitlök, äppelcidervinäger, pepparmyntsolja, dels ren, dels utspädd, ingefära, honung och tre olika koncentrationer av saltvatten. Bakterierna är sådana som används i labb, som inte smittar människor om de skulle spridas. 

undefined
Ämnen som ofta används i huskurer testades: Har de antibakteriell förmåga eller inte?

Och resultaten var intressanta. 

– Vitlök hjälper, i alla fall mot de här bakterierna i det här sammanhanget, säger Maja Karlsson. 

Även äppelcidervinäger och ren pepparmyntsolja hade antibakteriell effekt. 

– De vi fick störst resultat på var de där det fanns störst belägg sedan tidigare, att de skulle fungera, säger Emilia Söderberg. 

Maja Karlsson konstaterar att huskurerna undersöktes isolerade – blandar man dem kanske effekten blir annorlunda. Ren pepparmyntsolja går dock inte att dricka och den utspädda oljan visade inget resultat alls. 

– Men jag tycker absolut att man kan vara öppen för en del huskurer. Vi har bara testat om de är bakteriella dessutom, de kanske har andra effekter, som att lindra halsont, säger hon. 

Gymnasiearbeten görs på alla gymnasieprogram, vanligen under tredje gymnasieåret. Det ligger sent i utbildningen eftersom syftet med arbetet är att visa att eleven klarar av yrkeslivet efter yrkesutbildningarna, och klarar av högskolestudier efter de högskoleförberedande programmen. Arbetet omfattar 100 gymnasiepoäng; cirka 100 timmars studietid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!