Undersköterskornas skarpa kritik: "Det är helt sjukt"

I tio veckor har Johanna Hellberg levt i ovissheten om var hon ska jobba framöver. Hennes kollega Fahime Jafarpour har i sin tur känt sig tvingad att tacka ja till ett jobb hon egentligen inte vill ha. "Det här är det värsta jag varit med om", säger hon.

Johanna Hellberg och Fahime Jafarpour arbetar som undersköterskor inom äldreomsorgen.

Johanna Hellberg och Fahime Jafarpour arbetar som undersköterskor inom äldreomsorgen.

Foto: Privat

Katrineholm2024-04-07 17:30

Johanna Hellberg har varit fast anställd i kommunen i sju år. Hon arbetar natt inom äldreomsorgen, i den så kallade bemanningspoolen. Men bemanningspoolen är snart ett minne blott.  

– Nu har det gått tio veckor sedan vi fick besked. Många av oss vet fortfarande inte vad som händer med oss, säger Johanna Hellberg och fortsätter:

– Min chef vet fortfarande ingenting. När jag frågar henne vad jag ska göra får jag till svar att hon håller på att inventera, som hon säger.

Enligt Johanna är det flera medarbetare som fortfarande inte vet vad de ska göra. 

– Det är jättejobbigt. Många mår jättedåligt, säger hon.

undefined
Johanna Hellberg har varit fast anställd i kommunen i sju år. Hon arbetar natt inom äldreomsorgen.

Johanna Hellberg är ensamstående mamma till en 7-årig dotter, som förutom fritids, även har barnomsorg på obekväm arbetstid. Johanna Hellberg har valt att jobba natt eftersom det fungerar bra för henne och hennes dotter. Men i rådande läge kan hon varken ansöka om barnomsorg eller planera sin semester.

– I dag sa de att vi får ta det som det kommer med semestern, förhoppningsvis kommer chefen att vara bemötande, men det är verksamheten som styr. Det är inte schysst någonstans.

Johanna vill fortsätta att jobba natt, men i nuläget ser det mörkt ut. 

– Vi som jobbar natt har anpassat hela vårt liv efter att jobba natt, men de säger bara att det inte finns några lediga nattjänster. 

Hon berättar vidare att många har fått placeringar där de inte vill arbeta. 

– Men säger man nej så får man sparken.

undefined
Fahime Jafarpour trivs i bemanningspoolen. Men nu väntar nya arbetsuppgifter.

Undersköterskan Fahime Jafarpour har tackat ja till ett arbete som hon egentligen inte är intresserad av.

– Det här är det värsta jag varit med om. Jag har mått jättedåligt. Det kom som en chock när de sa att de skulle lägga ner bemanningspoolen, säger hon. 

Fahime Jafarpour blev erbjuden ett par olika tjänster, som hon kände att hon absolut inte passade för.

– Jag frågade vad som händer om jag tackar nej. Då fick jag till svar att jag tackar nej till jobb. Det är helt sjukt. 

Efter flera möten har hon tackat ja till att jobba i en annan verksamhet i kommunen. Men hon känner sig fortfarande tveksam.

– De kommer ju att tappa folk genom att göra så här. 

Att lägga ner bemanningspoolen är, enligt verksamhetschefen Petra Kruse på vård och omsorgsförvaltningen, en del i en större omgörning, där man vidtagit flera åtgärder för att öka grundbemanningen inom äldreomsorgen. Bland annat har man infört resurspass.

– Vid dagens datum har 17 av 21 medarbetare i bemanningspoolen fått en placering. De återstående fyra medarbetarna är under arbete för att få en fast placering, berättar hon och fortsätter:

– Processen att hitta en fast placering utgår från en inventering av vakanta tjänster inom äldreomsorg och funktionsstöd. För många medarbetare har denna process gått snabbt, då majoriteten redan har erbjudits en fast placering.

Vad händer om man tackar nej till jobbet ni erbjuder?

– Vid avveckling av verksamhet ska arbetsgivare undersöka möjligheten till förflyttning/omplacering till andra skäliga tjänster. Poolanställda erbjuds i princip samma arbete utifrån utbildning, kompetens och erfarenhet, enda skillnaden är att de blir placerade på en enhet. Det är då upp till medarbetaren om denne tackar nej, vilket leder till att arbetsgivaren måste säga upp medarbetaren på grund av arbetsbrist om det skulle bli så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!