I runt 30 år har Ulla Henriksson Nordqvist hyrt av KFAB. Nyheten om den senaste höjningen kommer inte att få henne att flytta, eftersom hon väntar sig liknande höjningar även från de privata värdarna, men hon önskar att det kommunala bolaget kunde tänka mer på vilket klientel de hyr ut till.
– KFAB har inte de rikaste hyresgästerna i sitt bestånd, så det är lite sorgligt att det har blivit så här. De har sina ledord med omtanke, men det vete sjutton vart den tog vägen. De är inga fattiglappar på kommunen, så man får hoppas att de återinvesterar det i bolaget.
Däremot är hon snabb med att samtidigt påpeka att hon också är nöjd med KFAB när det gäller andra saker än just hyressättningen.
– Jag vill framhålla att de inte är några dåliga hyresvärdar. De är alltid artiga och trevliga, de rustar upp och tar hand om lägenheterna. Men folk är förtvivlade för att det är så mycket saker som går upp i pris, det är läkarbesök och allt, lägger man ihop det blir det så att folk inte klarar sig, säger hon.
Hur påverkar det här din ekonomi?
– Det går inte att hålla på så här varje år. Nu är folk jätteoroliga över att det kommer att fortsätta så här och bli en ond cirkel. Jag är pensionär och vore jag inte änka skulle jag ha haft det svårt att klara mig på bara min pension. Jag har jobbat hela livet och får ut knappt 17 000, säger Ulla Henriksson Nordqvist.
Niklas Jensen, vd för KFAB, säger till Kuriren att han förstår att det kan uppfattas som en stor höjning, men pekar på att även de drabbas av ökande kostnader.
– Vi har hamnat i samma prishöjningssituation som alla andra, mycket är taxebundna höjningar av fasta avgifter som vatten och el. Vi har bara en inkomst och det är hyrorna, så jag hoppas att man kan ha förståelse för det, säger han.
På frågan om KFAB, som representant för allmännyttan, har ett särskilt ansvar för att hålla hyrorna nere, avstår Niklas Jensen från att uttala sig.
– Det tänker jag inte kommentera.