– Man behöver köpa symaskiner, garner, tyger. Det går jättebra för oss, säger Eva Andersson som driver Tygshopen tillsammans med sin man Henrik Andersson.
Tygshopen hade ett bra år när den firade sitt 25-årsjubileum 2019.
– Det var ett helt fantastiskt år. Man tänkte att vi kommer aldrig någonsin kunna slå det här igen, men det gjorde vi förra året som var pandemiåret, säger Eva.
Tygshopen säljer tyger, garn och symaskiner. Butiken har en egen symaskinsverkstad där Henrik Andersson utför service, reparationer och garantiärenden.
– Det gör att kunden slipper vara utan sin symaskin långa tider, säger han.
Henrik servar även broderisymaskiner, overlocker och covermaskiner.
Tygshopen har även försäljning via telefonsamtal, Facetime och mejl.
– Vi vaccumpaketerar och sänder hem till kunder, säger Eva Andersson.
Tygshopen bedriver även kursverksamhet. På övervåningen finns två salar där det kan hållas sömnadskurser. Under pandemin bedrivs kursverksamheten online.
I en av vårens kurser syr deltagarna en egendesignad quilt som kallas Den andra vågen. Till kursen finns även en sluten grupp på Facebook där deltagarna kan hjälpa varandra och tipsa om idéer. Nästa kurs är en kurs där deltagarna syr en väska med skinnbotten.
– Vi är inte så många svenska kursledare. Att få köpa en kurs på svenska där en svenska pratar är unikt. Du kan köpa såna här kurser från USA, men då har du en amerikanska som står där och slänger med sin engelska.
Deltagarna får ett lösenord som ger tillgång till kurserna. De kan även köpa ett materialkit. Eva håller i kurserna med hjälp av förinspelade filmer.
– Vi har kört livesändningar på Facebook och inspirerat till sömnad. Online är jättepoppis. Det är helt galet, säger Eva.
– Trycket på symaskinsförsäljningen är så stor att det har blivit svårt att få tag på vissa maskiner. Men vi har bokade leveranser som kontinuerligt med nya av maskiner.
Eva har märkt att kunderna spenderar mer pengar.
– Man kanske inte åker på semester och har pengar över. Det känns som att allting får kosta lite mer. Vi säljer dyrare maskiner och med mera finesser.
Kunderna kommer både från Katrineholm och från andra städer, bland annat Eskilstuna, Nyköping, Örebro och Norrköping.
– Finns det inte en symaskinsbutik i ens hemstad tar man en liten utflykt.
Tygbutiken har till och med utökat sitt öppethållande på lördagar med en timme på grund av den stora kundtillströmningen. Bland kunderna finns både äldre och yngre personer.
– Yngre måste ju lära sig sticka. De måste också ha saker att göra. De syr om kläder och köper tyg och syr nya saker, till exempel heminredning.
Det är fortfarande ganska få män som handlar i butiken, men de blir allt fler.
– Vi har mera män nu än vad vi hade för ett år sedan. De har ju också kommit på att det faktiskt är lite roligt att sticka och sy. När gumman sitter hemma och stickar raggsockor tycker gubben att det där kan jag också göra.
Evas mamma Elsie hjälper också till i butiken.
– När det är stängt kommer hon och plockar upp nya garner. Det säljs väldigt mycket garner så det kommer hem leveranser varje vecka.
Eva tycker att Tygbutiken ligger bra i den gamla byggnaden på Drottninggatan 6.
– Ja, vi trivs fantastiskt bra. Vi brukar säga att övervåningen är sömnadens värld. Det blir en viss atmosfär i ett sånt här gammalt hus.