Två veckor efter nya sop-lagen: "Får många frågor"

Från och med årsskiftet är det inte längre tillåtet att slänga kläder eller andra textilier i hushållssoporna.
Redan två veckor in på det nya året har personalen på Vika återvinningscentral i Katrineholm märkt av den nya lagen.

Till vänster, nedanför rampen på Vika återvinningscentral, finns en container med en skylt som visar var all textil ska lämnas in.

Till vänster, nedanför rampen på Vika återvinningscentral, finns en container med en skylt som visar var all textil ska lämnas in.

Foto: Erica Johansson

Katrineholm2025-01-20 06:14

Från och med den 1 januari 2025 är det inte längre tillåtet att slänga kläder och andra textilier i vanliga hushållssoporna. Detta i syfte för att öka återanvändningen av fungerande kläder, men även öka materialåtervinningen. Det har nu gått två veckor sedan den nya lagen började gälla och Anders Lindberg, affärsenhetschef på Vika återvinningscentral i Katrineholm, har redan märkt av skillnader. 

– Än har vi inte kunnat se några exakta siffror på en ökning eftersom det inte gått så lång tid. Men min personal har upplevt fler frågor än vanligt, säger Anders Lindberg och fortsätter:

– Man märker att den nya lagen har slagit igenom i media och många besökare har uppmärksammat det. Men det finns fortfarande en viss osäkerhet kring var kläder och textil ska lämnas in hos oss, säger han. 

undefined
Anders Lindberg är affärsenhetschef vid Vika återvinningscentral. Han tycker att de mängderna textil som samlas in är skrämmande stora. "Fler borde börja handla second-hand, man kan ju inte bara samla in textil om ingen köper."

Klädinsamling på återvinningscentralen är inget nytt i sig. Anders Lindberg berättar att de har haft insamling under flera år, men tror nu att siffrorna kommer att öka i och med nya lagen. 

– Under 2024 fick vi in 63,67 ton textil bara på vår avfallsanläggning och jag tror att det skulle kunna öka med många procent nu med nya lagen. Det är sjukt att det finns så mycket textil, så det är bra att det lämnas in till återbruk, säger Anders Lindberg. 

I Katrineholm, Flen och Vingåker kan alla lämna in kläder och övrig textil på återvinningscentraler, återvinningsstationer som erhåller med klädinsamlingar, eller på olika hjälporganisationer. Men för att kläderna ska få lämnas in, måste skicket vara okej. 

– De kläder som man lämnar in får inte vara grovt nedsmutsade eller på något sätt vara blöta. Det är på grund av att man inte vill riskera att andra kläder börjar lukta, eller i värsta fall börjar mögla. Är man osäker på skicket, kan man alltid prata med vår personal på plats, säger Anders Lindberg.

undefined
På Vika avfallsanläggning i Katrineholm är varje station tydligt utmarkerad med skyltar om vad man får slänga i respektive container.
undefined
I containern på återvinningscentralen lämnar man in sina textilier som sedan sorteras. "Det verkar som att många tror att man måste ställa sig och sortera själv, men man kan bara lämna in sin påse och gå", säger Pontus Jonsson, som får medhåll från sin kollega.

På återvinningscentral i Katrineholm arbetar Julius Cesar och Pontus Jonsson. De är rörande överens om att frågorna kring inlämning av kläder har ökat efter årsskiftet.

– Även om januari är en lugn månad för oss, så har vi märkt av att frågorna har blivit fler nu efter årsskiftet. Det verkar som att många tror att de själva behöver sortera kläderna inne i vår container. Men så är inte fallet. De kan bara ställa in sin påse eller säck med kläder så tas det hand om senare, säger Pontus Jonsson. 

undefined
Julius Cesar och Pontus Jonsson arbetar på Vika återvinningscentral i Katrineholm. De är rörande överens om att de har fått flest frågor gällande den nya lagen. "Man märker att fler är osäkra på var de ska sortera kläder, det känns som att personer inte vill göra fel", säger Julius Cesar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!