Den 30 september svabbar Winab golven för sista gången och lämnar sedan kommunen bakvägen. Att avtalet från 2018 under inga omständigheter skulle förlängas har varit klart länge.
Dagen därpå övertas lokalvården av två andra serviceföretag.
Det ena, Samhall AB, städade åt kommunen 2014–2018. Avtalet avser område Väster, med bland annat Duveholmsgymnasiet/KTC.
Det andra företaget är Rengörare Näslund AB, som är baserat i Stockholm med bland annat Folkhälsomyndigheten som kund. Näslunds första uppdrag i Katrineholm gäller område Öster.
Avtalet är tvåårigt, men med option för ytterligare tre år.
Det är fjärde gången kommunen upphandlar privata utförare. Sedan Winab övertog lokalvården hösten 2018, har klagomålen och vitesföreläggandena duggat tätt. Trots det lyckades entreprenören inte komma till rätta med bristerna.
Vis av erfarenheten, har kommunen inför det nya avtalet vässat kraven. Till exempel har befogenheten att besluta om fler viten utökats.
Med två entreprenörer i stället för en förstärks kvalitetssäkringen, menar Stefan Hellström, chef för service- och teknikförvaltningens enhet Verksamhetsservice.
– Om A inte levererar, kan vi koppla in B för att städa i stället. Det är bra. Det är inte så roligt att råka ut för det; man tappar både intäkter och prestige. Det här är ju företag som konkurrerar med varandra.
Till skillnad mot tidigare, har kommunen i denna upphandling tagit in egna referenser om företagen. Vidare har kompetenskraven på lokalvårdarna skärpts. Förutsättningarna för hög städkvalitet bedöms öka om personalen är certifierad.
Kommunen har även tydliggjort vilka moment städningen innefattar.
– Det är bra också för kommunens anställda. Då kan de se vad som egentligen ingår i städningen av deras arbetsplats.
Däremot ställs inga krav på antalet lokalvårdare på till exempel en skola.
– I grunden är det kvalitet vi köper, men företagen har fått presentera antalet timmar för de olika objekten. På Duveholmsgymnasiet, exempelvis, handlar det om cirka 20 timmar per dag vilket motsvarar 2,5 personer. Det är ingen skillnad mot tidigare.
Enligt Hellström kommer en del av Winabs personal att övergå till Näslund. Företaget har gjort ett positivt intryck på kommunen och erfarenheten av Samhall är god sedan tidigare.
– Sedan spelar det ingen roll hur fina avtalsdokumenten är. Det är servicen som levereras i vardagen som är avgörande.