Katrineholmssonen Jovan Radomir är nu inne på sitt femte år som programledare för SVT:s tv-magasin Go'kväll, där han är en av fem som leder programmet vilket sänds tisdag till lördag. Go'kväll spelas in i Umeå, vilket gör att han pendlar dit varannan vecka.
– Umeå är en fin stad och det är väldigt trevligt däruppe. Vi är ett väldigt bra gäng som jobbar mycket bra tillsammans, säger Jovan Radomir. Trots att han tillbringar mycket tid i Norrland är han inte någon vintermänniska, utan en person som gillar sol och bad, avslöjar han.
– Jag är ingen skidåkare, det är min brorsa Patricks grej.
Programlederiet är det som upptar det mesta av Jovans tid för närvarande. Att förbereda nya program tar tid och det mesta sker hemma i Stockholm. Det är filmer som ska ses, böcker som ska läsas och manus som ska skrivas.
– Go'kväll är ett väldigt brett program och det blir aldrig tråkigt, säger han.
När tidningen får en intervju med Jovan håller han precis på att klippa ett resereportage som ska sändas i programmet längre fram.
– Det ska bli sammanlagt tre reportage som handlar om Dubrovnik i Kroatien. Jag håller på att lägga röst just nu, berättar han.
Genom åren har det blivit en hel del utlandsreportage för honom under rubriken "Res med Jovan". Under coronapandemin fick han dessutom chansen att visa upp sin gamla hemstad Katrineholm i två avsnitt.
– Jag har fått så mycket kärlek och kommenterar från folk om Katrineholmsinslagen. Och de finns fortfarande att se på SVT Play för den som inte har sett dem, säger Jovan Radomir.
Han är född i dåvarande Jugoslavien, i den del som i dag är Bosnien, men flyttade till Sverige och Katrineholm som 2-åring. Att behärska språket är praktiskt när han som nu gjort resereportage i Kroatien.
Språkkunskaperna och hans bakgrund som programledare ledde till att Jovan fick leda den serbiska motsvarigheten till Melodifestivalen 2020 och 2022.
– Det var oerhört hedrande men en ordentlig utmaning. Jag pratar inte serbiska varje dag, det gör jag när jag pratar med mamma hemma i Katrineholm. Så det handlade det om att leda flera tretimmarssändningar under samma vecka på ett språk som inte är mitt förstaspråk inför en storpublik. Det var oerhört intensivt, men jätteroligt.
Trots att Jovan Radomir bor i Stockholm sedan många år besöker han ofta Katrineholm. Här bor både mamma Mirjana och hans bror Patrick. Han har även ett fritidshus i Ålsäter, vilket gör Katrineholm till hans närmaste stad på somrarna.
– Ålsäter är ett riktigt sommarparadis. Där är jag mycket på sommaren. Jag gillar lugnet och människorna. Det finns en härlig gemenskap i byn och grannarna är oerhört hjälpsamma mot varandra.
Jovan växte upp i Nävertorpsområdet och bodde under sin barndoms- och ungdomstid på Torggatan, Ängsliden och Skalltorpsgatan.
– Ibland när jag fått för mycket av lugnet i Ålsäter så tar jag bilen in och parkerar vid Lidl och tar en långpromenad runt i Nävertorp i mina gamla kvarter. Där har jag många härliga minnen.
Jovan tycker att kommunen gjort bra satsningar på motion för invånarna.
– Det finns ju superfina promenadvägar nuförtiden och jag tycker mycket om de fina utegymmen som man ordnat, exempelvis bakom Duveholmsgymnasiet.
Vart firar du julen? Blir det i Katrineholm?
– Jag har ju en dotter vars mamma kommer från Båstad, så det blir lite olika från år till år. Ibland blir det Katrineholm och ibland Stockholm. I år vet jag inte hur det blir än. Det brukar bestämmas i sista minuten, säger Jovan.
Har du några speciella jultraditioner från ditt gamla hemland som du inte kan vara utan?
– De jugoslaviska traditionerna är ju lite annorlunda mot de svenska eftersom vi har vår ortodoxa tro där nyåret är den stora höjdpunkten. Det är också då som Fader Frost, vår motsvarighet till jultomten, kommer med presenter till barnen. Men jag besöker den ortodoxa kyrkan ibland med min dotter för att visa henne de traditionerna och mamma bjuder på jugoslavisk julmat. Men i övrigt är jag försvenskad. När vi flyttade till Sverige började vi fira julen som alla andra här, säger Jovan och avslöjar att han har två saker på julbordet som han inte kan vara utan:
– Jag älskar inlagd sill och julskinka, resten kan jag egentligen vara utan. Men en macka med julskinka och senap är oslagbart liksom sill och potatis, säger han.
En annan fördel att fira både ortodox och västkristen jul är enligt Jovan att man får fira jul och nyår två gånger, eftersom den ortodoxa kyrkan använder sig av den julianska kalendern i stället för den gregorianska och tideräkningen inte är densamma.
– Det är roligt för barnen, de får många klappar, säger Jovan.
Han har gett ut två kokböcker med temat mat från Balkan, 2011 och 2018.
– De har sålt bra och det tycker jag är väldigt roligt.
Jovan Radomir avslöjar att han faktiskt spånar på en tredje kokbok.
– Men det låter jag vara tills den här resan med Go'kväll är över. Då ska jag börja skriva igen, säger han.
Jovan Radomir blev Årets ambassadör på Katrineholmsgalan 2005 och hans porträtt pryder väggen i Lövatunneln tillsammans med en rad andra pristagare. Han var under ett tiotal år även konferencier för galan och var den som ordnade så att välkända artister underhöll på galan, detta tack vare sina många kontakter i nöjesvärlden.
– Det var väldigt roligt men galan är ett avslutat kapitel för mig nu. Nu får någon annan ta vid, säger han och tillägger att han tycker att Katrineholmsgalan och utdelandet av priserna till Årets ambassadör och Årets eldsjäl är väldigt viktiga för Katrineholm.
– Jag kan tycka att kommunpolitikerna borde satsa ännu mer på galan och fler bra publika evenemang än vad man gör. Det är viktigt för sammanhållningen och Katrineholms identitet, säger Jovan Radomir.