Tufft plugga hemma för trångbodda elever

Coronapandemin blottlägger problemet med trångboddhet bland skolelever. Mest utsatta är elever med utländsk bakgrund och som saknar behörighet till gymnasiets program.

Hemstudier under coronapandemin visar sig vara särskilt tufft för gymnasieelever som bor trångt med mycket surr omkring sig.

Hemstudier under coronapandemin visar sig vara särskilt tufft för gymnasieelever som bor trångt med mycket surr omkring sig.

Foto: Gorm Kallestad

Katrineholm2021-02-04 18:30

Det visar färsk statistik från SCB, Statistiska centralbyrån.

Problematiken kring trångboddhet uppmärksammas även i undersökningar från Skolinspektionen och Skolverket. Dessa visar att distansstudier under pandemin tenderar att hämma elever som bor trångt. 

Deras hemmiljö är allt annat än idealisk för hemstudier. Svårigheten att finna studiero är i vissa fall stor.

Det har uppmärksammats också i skolorna.

– Tveklöst. De allra flesta av våra elever gillar inte distansundervisning. När vi i våras gick över till det, mötte vi eleverna i deras hem och kunde se att vissa har tuffa förutsättningar att hitta bra studieplatser.

Det säger Jonas Karlsson, rektor på Duveholmsgymnasiets introduktionsprogram. Där studerar elever, många med utländsk bakgrund, för att skaffa sig behörighet till något av gymnasiets nationella program eller yrkesprogram.

Bland dessa elever, samt elever vars föräldrar inte gått gymnasiet, är trångboddheten störst.

SCB:s statistik visar att åtta procent av landets samtliga gymnasieelever bor trångt enligt norm 2. Den definieras av högst två personer per rum i en bostad som även har kök och ett vardagsrum.

Vissa bor betydligt trängre än så. Det påverkar inte bara hemstudierna, utan även risken för coronasmitta inom hemmet.

Av landets 350 000 gymnasieelever, bor cirka 34 procent i flerbostadshus eller specialbostäder som exempelvis HVB-hem. En fjärdedel av dessa elever, 25 procent, är trångbodda.

I Katrineholm är motsvarande siffra 13 procent, enligt statistik SCB tagit fram specifikt till tidningen. Det är samma andel som i Eskilstuna och den högsta i Sörmland.

Bland gymnasieelever folkbokförda i Vingåker och Flen bor tolv procent trångt.

Dessa fyra kommuner står för den högsta andelen trångbodda elever i länet.

Katrineholms gymnasier har nu successivt börjat återgå till närundervisning. På introduktionsprogrammet pluggar en tredjedel fortfarande på distans.

Skolan har jobbat hårt för att stötta elever som på grund av trångboddhet eller andra orsaker haft svårt med hemstudierna. Under hösten fick vissa elever dispens från distansundervisningen.

– Vi har ett enormt viktigt uppdrag att kompensera för de svårigheter som finns, och se till att eleverna får en bra och intressant undervisning. Och att uppmuntra dem att våga drömma. Det är enormt viktigt, säger Jonas Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!