– Det har varit tungt i sommar. Vi har haft ett högt inflöde av patienter till akutmottagningen och många har haft stort behov av vårdplats, säger Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska sjukhuset.
Tidningen har gått igenom samtliga avvikelserapporter från sjukhuset mellan den 15 juni och 15 augusti. Av dem framgår att arbetsbelastningen varit näst intill ohållbar enstaka dagar.
Enligt en rapport från den 25 juni fick patienter ligga i urin och avföring i flera timmar, sår blev inte omlagda som de skulle och ingen fick borsta tänderna eller fick hjälp med ordentlig omvårdnad. "Detta är ej patientsäkert", skriver vårdpersonal i rapporten.
Orsaken ska ha varit akut sjukfrånvaro i personalen. Av okänd anledning följdes heller inte den bemanningsrutin som finns vid liknande toppar.
– Vi strävar alltid efter att ge våra patienter god och säker vård. Det som beskrivs i avvikelserapporten är allvarsamt och togs om hand omgående med hjälp av bland annat patientsäkerhetsenheten, säger Maria Nordström.
Vid ett tillfälle har en patient glömts bort och därför inte fått varken frukost, fika eller lunch. Flera rapporter handlar också om att patienter inte fått den smärtlindring de behöver. Andra rapporter nämner missnöje med hyrpersonalen.
"Ansvarig hyrsjuksköterska vill inte ta emot patienter på kvällen när hen anger att hen inte fått information om detta", "En patient har misstänkt pågående hjärtinfarkt och mitt i allt går ena hyrsjuksköterskan hem", "Hyrsjuksköterskorna på samma vårdlag tar rast samtidigt. Patient får sitta med bröstsmärta utan någon åtgärd eller läkare kontaktad".
– Vi kommer att utvärdera hur sommaren har fungerat som helhet och i det ingår hyrpersonalen. Avvikelserapporter används för att lyfta och påtala avvikelser som uppkommer på arbetsplatserna. Vi har tagit tag i det som varit akut och det som vi behövt jobba med på en gång. Där vi har behövt har vi också kopplat in andra det vill säga HR och patientsäkerhetsenheten, för att få hjälp och vägledning i våra eventuella åtgärder och beslut, säger Maria Nordström.
Hon tycker att det är bra att det finns ett avvikelsesystem.
– Det blir så tydligt då. Då har vi också möjlighet att räta till saker och åtgärda omgående om behov har uppstått.
Ewa Callhammar (L), gruppledare i Region Sörmland vittnar också om en tuff sommar på Kullbergska.
– Jag har fått flera samtal från akuten, men också från övriga sjukhuset, om att man går på knäna. Man har haft en jättejobbig sommar.
Coronapandemin har också satt sina spår.
– Man har haft en oerhörd arbetsbelastning under lång tid. Till slut tar det stopp. Man känner att man inte orkar.
– Från akuten har jag hört att man blir inringd på lediga dagar, när man ska återhämta sig, för att det fattas folk. Så man får inte återhämta sig på sina fridagar heller, utan man jobbar häcken av sig under sina pass. En del berättar att de kommer på när de kommer hem att "de inte ätit i dag" och så får det inte vara, säger Ewa Callhammar.
– Under sommaren har vi inte behövt beordra in ledig personal vid något tillfälle, utan har man fått en förfrågan om att arbeta på sin lediga dag är det på frivillig basis. Några har arbetat mer, några mindre och vi har personal som valt att inte arbeta extra, säger Maria Nordström.